Chokladleken

Aktiviteten möjliggör att låta scouten upptäcka hur denne reagerar mentalt och känslomässigt under stress och upplevda orättvisor.

‹ Tillbaka
Instruktioner

En chokladkaka läggs på en skärbräda eller annat lämpligt underlag tillsammans med kniv, gaffel, mössa, vantar och halsduk.

 

Alla sätter sig i en ring runt chokladkakan för att i tur ordning försöka slå en sexa med en tärning. Den som lyckas ska rusa fram och ta på sig en mössa, ett par vantar, en halsduk och sedan äta av chokladen med kniv och gaffel. Samtidigt som personen äter fortsätter de andra att slå tärningen. När en ny person slår en sexa måste den som äter av chokladen avbryta och ge bestick, vantar etcetera till den nya personen för att sedan återgå till ringen och tärningsslagandet. Leken fortsätter tills chokladen är slut.

 

Efteråt följes stämningen i gruppen upp för att få scouterna att reflektera kring upplevelsen. Om någon exempelvis tycker att leken var orättvis så får denne möjlighet att sätta ord på känslorna och förklara för de andra. Andra känslor och idéer som kommit upp får givetvis också vädras.

 

Gör det till en naturlig del av scoutmötena att reflektera över upplevelser och känslor som dyker upp hos scouterna. Ledaren roll är att stötta så att varje enskild scout känner sig sedd av gruppen när denne ger uttryck för sina känslor och idéer.

 

Var noga att kolla så ingen är nötallergiker, då det ofta finns spår av nötter i choklad. Tänk på att inte alla äter choklad. Fundera på hur det ser ut i din grupp.

Att tänka på är att barn ibland har gjort upp regler med föräldrarna kring godis. Exempelvis godislöften där barnet lovar att inte äta godis under en tid eller att godis endast får ätas på lördagar.

 

Leken kan varieras genom att krångla till det för scouterna på olika sätt, exempelvis genom att slå in chokladkakan i tidningspapper eller genom att se till att den är riktigt kall.

Material

Chokladkaka, bestick, mössa, vantar, halsduk, tärning, skärbräda.

Gruppstorlek
Tidsåtgång
Typ