Cykeltävlingar

Att ha ett möte med cykling som tema är en kul variation och scouterna får öva på balans, fysiska utmaningar och självkännedom.

‹ Tillbaka
Instruktioner

Innan tävlingen börjar är det bra att gå igenom relevant information för cykelanvändning. Exempel på vad ni kan informera om är:

De vanligaste trafikmärkena samt vilka tecken man som cyklist ska göra.
Sträcka ut handen före en sväng och sträcka upp handen innan stopp är bra tecken att använda när man cyklar många i grupp.
Signalera när man svänger runt ett skymt hörn.
Använd hjälm.
Bära reflexväst när det är mörkt.
Tävlingar
Tävlingen sker patrullvis och de kan få ungefär lika många poäng på varje kontroll.

Plocka kottar
Patrullen ställer upp sig på led och förste man cyklar iväg. Han ska cykla ett varv på en bana och på det varvet ska han ta en kotte ur en balja på ett ställe och släppa kotten i en balja på ett annat ställe. Efter ett varv växlar de och näste man cyklar iväg. Stafetten går ut på att samla så många kottar som möjligt på en viss tid.

Slalom
Detta är en stafett där var och en i patrullen cyklar en slalombana och därefter växlar över till nästa. Det går ut på att cykla så många varv som möjligt på en viss tid. Det blir avdrag om slalompinnar rivs ner.

Balans
Patrullens medlemmar cyklar var och en så sakta som möjligt en bestämd sträcka. Ta tid på alla i patrullen, räkna ihop tiderna och dela med antalet scouter i patrullen. På så vis kan man jämföra de olika patrullerna och ge rättvisa poäng. Ge poängavdrag för fotnedsättning och cykling utanför angivna linjer.

Hinderbana
Varje patrullmedlem cyklar en bana med olika hinder och passager. Varje fotnedsättning ger en prick. Patrullens skicklighet kollas genom medeltalet prickar per patrullmedlem. Denna gren går ej på tid.

Exempel på hinder:

cykla under ribba utan att röra vid den
cykla slalombana (beskrivet ovan)
cykla över en gungbräda
cykla mellan två brädor
cykla ett varv i en liten ring

Fråga scouterna gången innan om de kan cykla, att de har cykel och att de ska ha hjälm. Hjälmlagen gäller för barn. Se till att alla har hjälm så kommer ingen bli utanför på grund av att han/hon har.

Tänk på att ledarna ska föregå med gott exempel och bära hjälm.

Ni kan använda dessa aktiviteter under en cykel hajk.

Ha med reparationskitt.

Tänk på att ha med någon extra cykel om någon inte har en egen.

Kom ihåg att förbereda scouterna för detta gången innan det ska genomföras.

Material

Cyklar och hjälmar
Ev utbildningsmaterial så som bilder på vägmärken.
Ev reflexvästar
För aktiviteterna: kottar, baljor, slalompinnar, brädor, ribba

Gruppstorlek
Tidsåtgång