Julmatshajk

En god och mysig avslutning på året som dessutom övar scouternas samarbetsförmåga och förmåga att låta alla komma till tals.

‹ Tillbaka
Instruktioner

Planera tillsammans med scouterna vad ni skall laga och äta på hajken. Eventuellt bestämmer ledarna vilken patrull som tar med mat respektive efterrätt/godis. Patrullerna får hitta varsitt recept som de lämnar in en vecka innan hajken så att ledarna hinner handla. Är scouterna tillräckligt gamla kan de själva handla det som behövs. Alla köper ett paket som kan passa alla, oavsett tycke och smak för cirka 20 kronor. På hajken lagar vi mat och godis tillsammans och sedan äter vi och leker samt har julklappsutdelning + övernattning.

 

Låt scouterna bestämma så mycket som möjligt själva. Det skall kännas att det är scouterna som genomför planering och matlagning med sina patrullkompisar, ledarna finns bara med i bakgrunden.

Att tänka på

Ha hajken utomhus och tillaga maten/godiset på stormkök eller över öppen eld.

Säkerhet

Tänk på att t ex knäck- och kolasmet blir väldigt varm. Risk för brännskador.

Tänk på att alla skall kunna äta, det finns många scouter med olika typer av allergier eller specialkost! Byt ut livsmedel så att alla kan äta av det mesta. Ha koll på alla olika allergier och undvik alla former av nötter och mandel.

Tänk på att alla scouter inte firar jul. Hajken kan bli ett tillfälle att diskutera och lyfta andra religiösa högtider.

 

Material

Livsmedel av olika slag och fungerande köksredskap.

Gruppstorlek
Tidsåtgång