Krisberedskap

Vilket materiel behöver jag för att klara ett elavbrott i hemmet samt hur jag arrangerar ett rum där jag skall sova när värmen inte fungerar.

Instruktioner

Presentera elavbrottsscenariet (skriftligt till varje patrull).

Du kommer hem från skolan kl 14.30, ingen annan i familjen är hemma, dom andra i familjen kommer hem ca 17.00. Det är januari och utomhustemperaturen är –15 c. Då Du öppnar ytterdörren konstaterar Du att där finns ingen el, innomhustemperaturen visar + 15 c. Du tar reda på vad som har hänt genom att fråga en granne, lyssna på radio i mobilen eller om ni har en batteriradio. Du får då veta  att elavbrottet  kommer att vara minst 24 timmar.

 

Uppgift: Vilken materiel borde ni haft hemma för att klara denna situation? Hur skall ni inreda och ordna i det rum som familjen skall sova nästa natt? Rita hur rummet ser ut på ena sidan av arket och skriv ner vilken materiel ni bör ha hemma. Berätta för de andra patrullerna.

 

Presentera brandscenariet (skriftligt till varje patrull).

I din iver att få värme i bostaden tänder du ett antal värmeljus som du ställer direkt på  bordeet. Mobilen ringer – det är kompisen som ringer, ni pratar om strömavbrottet och att datorn inte funkar. Ni pratar om vad som hände i skolan idag och ett födelsedagskalas ni ska gå på till helgen – samtalet varar en stund. Plötsligt märker du brandrök – bordet som du har ställt värmeljusen på står har fattat eld. Vad Gör Du – vilken materiel borde varit i bostaden för att klara denna situationen? Skriv ner på ett papper vad du bör göra samt vilken materiel som bostaden borde varit utrustad med. Berätta för de andra patrullerna.

 

Presentera scenariet efter branden (skriftligt till varje patrull).

Brandkåren lyckades rädda delar av bostaden, men stora reparationer behövs innan familjen kan bo i bostaden. Hur kommer du att reagera efter denna händelse? Diskutera –vad är en kris – vilka reaktioner kommer att uppstå – hur vill du bli behandlad?

Skriv ner vad ni kommer på och berätta för de andra patrullerna

Att tänka på

Lär mer på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap´s hemsid

Material

Ritark, pennor. Visa solcellsradio, olika ficklampor, gasollampa, gasolvärmare, tillfällig materiel för matlagning. Brandvarnare, brandfilt och pulversläckare.

Gruppstorlek
Tidsåtgång
Målspår