Lekar i Umoja

Denna aktivitet från Jamboree17 är en kul grej som tillåter deltagarna att vara kreativa och fantasifulla och skapa nya lekar tillsammans.

Instruktioner

Leken du inte visste fanns och aldrig trodde du skulle leka - skapa den så finns den!

Umoja är outforskat och deltagarna hjälper oss att skapa vad vi leker för lekar i Umoja.Vi tänker oss att det ska skapas ett collage av lekar som förr aldrig lekts någon annanstans än i Umoja. Det ska finnas en spalt på ”cafets anslagstavla” där deltagarna kan sätta upp sina lekar så att andra kan prova att leka dem. Som inspiration vill vi också sätta upp regler till klassiska lekar som kurragömma och lekar som är vanliga i olika länder. Det ska också finnas en buffé av rekvisita som de kan skapa med.

Flödesbeskrivning

Det ska finnas några lådor som är avsedda för att skapa leken. Där hittar de ett set med penna, papper, bollar och annan rekvisita. Det ska tillbaka till utlämningen efter användning. Det ska också finnas löst material så att andra deltagare kan hämta till exempel en boll och två hopprep som behövs för att testa någon annans lek.

Beskrivning för deltagare

Hitta på en alldeles egen lek där ni bestämmer reglerna som kan lekas i Umoja. Tillsammans kan vi skapa lekar som förr aldrig lekts någon annanstans än i Umoja. Skapa en instruktion om hur man leker leken så att fler kan leka och ha skoj. Sätt upp er lek på anslagstavlan så andra upptäckare kan testa leken. Där finns också regler till klassiska lekar som kurragömma och lekar som är vanliga i olika länder. Ha gärna med olika saker i leken som bollar eller kanske ett hopprep?  I Utlämningen kan du hämta ett set med material som du kan använda dig av. Här finner du bollar, hopprep och lite sådant som kan vara bra att ha när man skapar en lek. Här hittar du också papper och penna så du kan skriva en instruktion till tipsväggen utanför caféet.

Sammanfattning

  1. Skapa er lek!
  2. Lek er lek!
  3. Skriv en instruktion och sätt upp på tipsväggen så att fler får chansen att leka den!
  4. Testa att leka någon annans lek!
  5. Glöm inte att ha skoj!
Material

Exempelvis:

  • Fotbollar
  • Tennisbollar
  • Hopprep
  • Penna
  • Papper
Gruppstorlek
Tidsåtgång