Morgonsamling 5: Meningen med livet

Aktiviteten är tänkt att vara en del av kårens morgonsamling med information om dagen.

‹ Tillbaka
Instruktioner

Människor behöver berätta och berättelser för att orientera sig i verkligheten, känna mening och skapa sammanhang. Reflektion/andakt handlar om att ge rum åt de inre och djupare i tillvaron. Aktiviteten är tänkt att vara en del av kårens morgonsamling med information om dagen.
 

Vad?

Detta är Insidans stöd till patruller och kårer som önskade lite hjälp på vägen i sitt arbete med andlighet under lägret Jiingijamborii som hölls 2007. Det är ingen uttömmande programförklaring, utan ett, av många, sätt att arbeta med sin andlighet. Andlighet var ett av de områden som scouterna skulle arbeta med enligt det gamla visionsdokumentet ”Färdplan för Framtiden”
 

När?

Kanske passar det sig allra bäst till en samling efter frukosten, eller s å väljer ni en annan tid. Varje del är fristående, men kan med fördel användas som helhet under veckan.
 

Hur?

Vi försöker att ställa frågorna och hoppas att scouterna ger svaren. För detta behöver vi ledarnas hjälp att på ett enkelt sätt leda samtalet. Det finns bara en regel, följdfrågan är alltid: varför? Försök inte finna alla rätta svar, försök finna alla tankar!
 

Längst ner?

Att det finns med just bibelord och koranverser beror på att dessa båda trosinriktningar representeras av många på lägret och att dessa önskar möjlighet att ge materialet några egna tankar. Texterna i övrigt är skrivna neutralt så att de skall kunna användas av alla scouter.
 

Text att reflektera över

Patrull Snigel består av följande personer: Anders som gillar kor, Elsa som gillar tacos, Ahmed som gillar böcker, Karin som gillar att cykla, Irja som gillar musik och Patrik som gillar chips. Dessutom finns deras ledare Klasse med i både vått och torrt, mest vått eftersom han gillar att paddla kanot. Förresten, hur tror du patrull Snigels optimala hajk ser ut?

Under kvällsfikat igår så frågade Klasse patrullen vad man varit med om hittills på lägret. Alla hade sina favoriter och försökte efter bästa förmåga beskriva för vännerna i patrullen. Någonstans mellan Karins beskrivning av Stjärnkvällen och Anders längtan tillbaka till ”Bonde söker scouter” så började Irja nynna på Gyllene Tiders gamla hit ”Jag går och fiskar”.

Hela gänget stämde in i verserna och kom snart till ”Ingenting är som det ska, likadant från dag till dag. Allting följer samma mönster, ser på stan ifrån mitt fönster. Människor på rad i kö, äta, sova, jobba, dö. Jag går och fiskar...” På något sätt beskrev den vad man gjorde på lägret. Jobbet var utbytt mot program och spontanaktiviteter, och man valde Bajamaja framför att dö, men ändå. Den ena till ledde till det andra och snart satt man där med den kanske största frågan av dem alla: Vad är meningen med livet? För det måste väl ändå finnas något mer än att äta, sova, jobba och dö, eller vad tycker du?

  •     Finns det ”en ” meningen med livet, eller är den olika för alla människor?
  •     Vem bestämmer vad som är meningen med livet?
  •     Hur kommer detta scoutläger in i meningen med livet?
  •     Är det överhuvudtaget värt att bry sig?

Bibelord:

    Han svarade honom: ”Du skall älska Herren, din Gud, med hela ditt hjärta och med hela din själ och med hela ditt förstånd.” Detta är det största och första budet. Sedan kommer ett av samma slag: Du skall älska din nästa som dig själv. (Matteusevangeliet 22:37-39)

Koranvers:

    Jag har skapat de osynliga väsendena och människorna enbart för att de skall (känna Mig) och dyrka Mig. (51:56)

Symboliskt ramverk

Tidsåtgång