Patrullen Swampen. Andakt. Del 1/12

Att väcka medvetenhet om att alla är bra på olika saker. Del 1 av 12.

Instruktioner

Denna aktivitet innehåller ett kristet budskap och att du som är ledare själv behöver reflektera kring andaktens budskap innan den hålls för scouterna – eller vid behov göra om den så att den passar din kårs scouter.

Samla patrullen och läs berättelsen. Fråga sedan scouterna en och en vad de tänkte på när du läste berättelsen om Patrullen Swampen. Avsluta gärna med att be en bön.

 

Första gången patrullen Swampen träffades för terminen bestämde de sig för att göra lite mysigt i patrull-lyan. Den var ganska tråkig med ljusgula väggar och några gamla tavlor. Alla scouter satt och funderade på hur man skulle få patrull-lyan mer scoutlik. Tankarna gick åt olika håll.

- Jag tycker vi ska måla rosa hjärtan över hela väggen, sa Evelina.

- Rosa hjärtan, fy vad fult, grymtade Niko, det är för tjejigt.

- Inte är det speciellt scoutigt heller, sa Wilma.

- Vi målar en stor svamp på väggen, sa Alex. 

- Ja, sa Simon, en stor svamp med våra ansikten i. Då syns det vilka som är patrullen Swampen.

- En jättestor svamp.

- I en skog.

- Fast träden får bli lite mindre än svampen, svampen är ju liksom det viktigaste.

- Och blommor.

- Och djur, harar och ekorrar och vargar och isbjörnar.

Förslagen haglade runt omkring, de kom på mer och mer saker de ville ha med.

- Vi måste göra en flagga också, i läder, att ta med på läger och spårningar, sa Alex.

- Och inga hjärtan på den heller, sa Niko.

- En flagga i läder med våra ansikten på, sa Simon.

- Vi kan väl inte ha våra ansikten på flaggan heller, det går inte, sa Martina. Men vi kan skriva våra namn.

Det blir bra, höll alla med om. Men vi börjar med patrull-lyan. Petter satt alldeles tyst. Han sa ingenting, men tänkte desto mer. Jag kan inte måla någonting, ingen svamp och absolut inget ansikte. Inte ens en pytteliten gran kan jag göra utan att den blir sned och konstig. Jag vill inte va ́ med på det här. De andra kommer bara att skratta åt min målning. Han satt med armarna i kors och tittade i golvet.

- Vilken färg ska vi ha på svampen? Vilken sorts svamp är vi egentligen? Frågade Wilma

- Vi är vår alldeles egna sort, sa Johanna som är ledare, en ny sort som inte finns någon annanstans. Vår patrull är alldeles unik, det betyder att det finns ingen annan patrull som är som vi. Alla kan vi olika saker och alla behövs för att patrullen ska fungera. Några av er är jättebra på att komma med idéer, andra av er kan måla fint, någon är bäst på att klippa i läder när det är dags att göra flaggan, andra skriver fint när vi ska skriva våra namn.

- Men jag är inte bra på något, sa Petter.

- Du är ju jättebra att hitta vägen när vi är ute i skogen, sa Wilma, kommer du inte ihåg när vi höll på att gå vilse och det var du som hittade vägen hem.

- Och så är du bra på att elda, sa Niko, det är inte jag.

- Ja, där ser ni, sa Johanna, vi är bra på olika saker. Om ni tittar ute i naturen så finns det inte bara ett sorts träd, inte bara en sorts blomma, eller en svamp, inte ett djur utan många olika sorter som kan olika saker. Likadant är det med oss människor, vi är bra på olika saker och därför är det viktigt att vi hjälper varandra. Man kan likna en scoutpatrull vid en kropp. Ni vet, vi har händer och fötter, vi har armar, ögon och öron, mage och rygg.

- Och armbågar, sa Evelina.

- Knän, fortsatte Petter med

- Hår, fast det har ju knappast Oskar som rakat av sej det mesta, sa Alex.

Ledaren Oskar skrattade, sedan sa han: fast om jag slutar raka av det har ju till och med jag hår. Jag tror Johanna menar så här; det hade varit svårt att gå om vi inte hade fötter. Och om huvudet var ett enda stort öga så hade vi inte kunnat höra. Man kanske tycker armbågar är onödiga, men försök en hel dag att låta bli och böja dem så får ni se vad svårt det blir så fort ni ska göra något.

- Ja, instämde Johanna, precis som vi behöver olika kroppsdelar så behöver vi vara olika scouter i patrullen. Alla är vi bra på något. Och det gäller att vi inte retar någon för att han eller hon inte kan slå knopar, den scouten kan vara bäst på att laga mat på lägret. Eller den som har svårt att göra eld kanske är jättebra på att måla svampar i vår patrull-lya. Tänk på att alltid försöka se det som är bra med dina scoutkompisar och inte i första hand det som de inte klarar. Om vi gör det, försöker hitta det bästa hos varandra, så kommer vi att bli Sveriges bästa scoutpatrull. Visst vill ni det.

- Ja, svarade alla på en gång.

Att tänka på

Se berättelsen som en grund att utgå ifrån. Gör berättelsen till din innan du berättar för scouterna. Använd egna ord och formuleringar där textens känns onaturliga för dig.

 

Material

Ett tänt ljus eller lykta för att skapa stämning och inge lugn.

Gruppstorlek
Tidsåtgång
Målspår