Patrullen Swampen. Andakt. Del 12/12.

Att berätta att Jesus är människornas vän och alltid kommer tillbaka.

Instruktioner

Denna aktivitet innehåller ett kristet budskap och att du som är ledare själv behöver reflektera kring andaktens budskap innan den hålls för scouterna – eller vid behov göra om den så att den passar din kårs scouter.

 

Samla patrullen och läs berättelsen. Fråga sedan scouterna en och en vad de tänkte på när du läste berättelsen om Patrullen Swampen. Avsluta gärna med att be en bön.

 

Idag skulle patrullen Swampen lära sig elda. Det var jättespännande. Johanna berättade att det var viktigt att vara noggrann, då gick det bättre. Först behövde man en eldplats, någonstans där det inte var risk att elden spred sig och så behövde man lägga en ring av stenar runtomkring. Niko och Wilma började genast göra i ordning en bra eldplats. För att göra en lätt-tänd eld behövde man börja med små tunna stickor. Petter blev jätteglad för då kunde han sitta och tälja med kniven. Man kunde också ta de nedersta torra grenarna på granar, knyckla ihop det till en boll och lägga innerst i eldstaden. Det fixade Alex med en gång. Så var det dags att hugga ved. Lagom grova vedträn, Evelina svingade yxan och tyckte det var jättekul. Men lite svårt också. När allt fanns klart så byggde Simon upp elden. ”Får jag tända också?” frågade han.

- Ni måste först ha en hink med vatten ifall elden skulle få för sig att sprida sig, sa Oskar.

Martina språng iväg till en liten bäck och fyllde en hink vatten, sen var det dags att tända elden. Det sprakade och brann. Patrullen Swampen satt runt omkring och grillade korv och gräddade pinnbröd. Det var smaskigt. Och mysigt.

- Tror ni Jesus och lärjungarna grillade korv och gräddade pinnbröd, frågade Johanna.

- Det fanns väl inte korv på Jesu tid heller, sa Evelina.

- Nej, troligtvis inte, sa Johanna, men bröd och fisk. Det står i Bibeln att dom grillade fisk. Det finns speciellt en berättelse som hände efter den första Påsken. Ni vet, Jesus hade blivit korsfäst, begravd och sedan uppstått igen. Han hade träffat lärjungarna, men sen försvunnit igen. Lärjungarna visste inte riktigt vad de skulle göra, så de gjorde det som de var allra bäst på. De gick tillbaka till Gennesarets sjö och gav sig ut och fiskade. Fast det gick inget bra för dom. De fick ingen fisk. På morgonen såg de en man på stranden, han frågade om de fått någon fisk, men det hade de ju inte. Då påstod mannen att de skulle kasta ut näten på andra sidan båten och plötsligt fick de en massa fisk. Petrus, en av lärjungarna förstod att det var Jesus som kommit tillbaka, han blev så glad så han kastade sig i vattnet och simmade iland och struntade i alla de andra som fanns i båten. De fick ro själva och kom iland efter en stund. När de kom till stranden så hade Jesus gjort upp en eld och där satte de sig och grillade fisk, gräddade bröd och åt. Det var jättegott. Och lärjungarna var jätteglada för att de hade fått träffa Jesus en gång till.

- Tänk att Jesus hela tiden kommer tillbaka till lärjungarna, sa Petter.

- Ja, svarade Johanna, lärjungarna var hans allra bästa vänner, och ni vet ju, man vill gärna vara tillsammans med sina bästisar. Idag säger Jesus att ni är hans bästa vänner och att han vill vara tillsammans med er varje dag.

- Toppen, jag vill vara tillsammans med honom också, sa Petter.

- Jag med, sa Martina.

Att tänka på

Se berättelsen som en grund att utgå ifrån. Gör berättelsen till din innan du berättar för scouterna. Använd egna ord och formuleringar där textens känns onaturliga för dig

 

Material

Ett tänt ljus eller lykta för att skapa stämning och inge lugn.

Gruppstorlek
Tidsåtgång
Målspår