Patrullen Swampen. Andakt. Del 2/12

Andakt för patrullen. ”Scoutbönen”. Del 2 av 12.

Instruktioner

Denna aktivitet innehåller ett kristet budskap och att du som är ledare själv behöver reflektera kring andaktens budskap innan den hålls för scouterna – eller vid behov göra om den så att den passar din kårs scouter.

 

Samla patrullen och läs berättelsen. Fråga sedan scouterna en och en vad de tänkte på när du läste berättelsen om Patrullen Swampen. Avsluta gärna med att be en bön.

 

När patrullen Swampen har sina scoutträffar så brukar de avsluta med att be scoutbönen. Likadant var det den här gången, men idag var alla lite okoncentrerade.

Käre Far i himlen......

- Min pappa är inte i himlen, sa Petter tjurigt, han är hemma och väntar på att jag ska komma hem.

- Min pappa sitter nog i bilen utanför kyrkan för att hämta mej, sa Martina.

- Min pappa har jag aldrig träffat, sa Simon och såg ganska ledsen ut.

- När vi ber käre Far i himlen, så handlar det om att vi får kalla Gud för pappa också, berättade Oskar. Han är ju inte som vår pappa vi har hemma, eller pappan vi aldrig har träffat som du Simon, men Gud vill ända vara som en pappa eller mamma för oss. Kanske mer som en förälder. Han vill hjälpa oss så att vi får det bra i livet. Han vill lyssna på oss när vi ber som vi gör nu och han vill också svara på våra böner. Nu fortsätter vi vår bön:

Tack att jag finns till

Hjälp mej leva riktigt

Göra det du vill

- Jag vet ju inte vad Gud vill att jag ska göra, fortsatte Petter.

- Han vill att du ska va ́ tyst nu när vi ber, fräste Martina, du ska alltid förstöra allting. Håll käften!

- Håll käften själv du, sa Petter.

- Sluta, sa Johanna, det är bra fråga som Petter ställer. Hur vet vi vad Gud vill att vi ska göra? Har ni några förslag?

Scouterna i patrullen Swampen tittade på varandra. Ingen kom med något förslag. Hur vet jag var Gud vill att jag ska göra?

- När Jesus gick här på jorden så försökte han lära oss hur vi ska leva riktigt, sa Oskar, och en sak han lärde oss, som är lätt att komma ihåg, var den här: ”Allt vad du vill att andra ska göra mot dej, det ska du göra mot dom.” Det betyder också att det du inte vill andra ska göra mot dej, det ska du inte heller göra mot dom. Tänker man på det så kommer man ganska långt att få reda på var Gud vill att vi ska göra. Nu fortsätter vi och ber:

Lär oss här på jorden

Tycka om varann ́

- Måste jag tycka om alla, frågade Niko.

- Det kan vara svårt att tycka om alla människor, svarade Johanna, därför är det jättebra att be den här bönen, att be Gud om hjälp att tycka om dom vi kanske har svårt att tycka om. Ber vi ofta för dom vi har lite svårt för, så kan det hända en dag att vi upptäcker att vi nästan tycker om dem. I alla fall så slutar man tycka illa om dom. Då är man en bit på väg. Det är detta som Gud, som vill vara som en förälder för oss, vill hjälpa oss med.

Låt oss få en framtid

Skyddad av din hand

AMEN

- Det är ganska skönt att veta att Gud vill skydda mej i framtiden, sa Evelina. Då känner jag mej trygg och glad.

- Jag med, sa Wilma, och framtiden, visst börjar den nu eller?

- Jo, svarade Oskar, framtiden den börjar just nu.

Att tänka på

Du som använder Swampens berättelser, se dem som en grundberättelse, försök göra berättelsen till din innan du berättar för scouterna. Använd dina ord och formuleringar där mina känns onaturliga för dej, då blir det bättre.

 

Material

Ett tänt ljus eller lykta som skapar stämning och inger lugn kan med fördel användas.

Gruppstorlek
Tidsåtgång
Målspår