Patrullen Swampen. Andakt. Del 5/12

Patrullen Swampen. Andaktsserie för patrullen.”Spårningen”.Del 5 av 12.

Instruktioner

Denna aktivitet innehåller ett kristet budskap och att du som är ledare själv behöver reflektera kring andaktens budskap innan den hålls för scouterna – eller vid behov göra om den så att den passar din kårs scouter.

 

Samla patrullen och läs berättelsen. Fråga sedan scouterna en och en vad de tänkte på när du läste berättelsen om Patrullen Swampen. Avsluta gärna med att be en bön.

 

Idag skulle patrullen Swampen ut på spårning. De skulle följa spårtecken. Ledarna hade lagt ut pilar som visade vägen. Hela patrullen gav sig av. Det var lätt att gå, stigen var bred, pilarna fanns utlagda med jämna mellanrum. Plötsligt låg det ett stort kryss med grenar över vägen.

- Va, får vi inte gå längre, frågade Alex.

- Det ser så ut, svarade Niko, förbjuden väg betyder det.

Petter upptäckte att det fanns en pil som visade in på en jätteliten stig, där skulle de gå. Efter ett tag visade pilarna mot en liten större stig.

- Titta där, sa Evelina, vilken konstig pil, den har en fyrkant på sig.

- Det är en brevpil, det vet du väl, sa Niko, tre steg i pilens riktning finns ett brev till oss från
ledarna.

Och mycket riktigt, där låg ett brev som talade om hur de skulle fortsätta gå. Till slut kom de fram till en grön, fin glänta. Där låg det en ring av kottar med en kotte i mitten.

- Målet är nått, hurra vi är framme, skrek Martina.

Och titta där, där kom Oskar och Johanna, och Johanna sa: Vad duktiga ni var som hittade fram. Vet ni om att man kan använda de här spårtecknen när man ska beskriva Jesus också. Jesus är som pilen som visar vägen dit vi ska gå. Han sa till sina lärjungar en gång: ”Jag är vägen sanningen och livet, ingen kommer till Fadern utom genom mig.” Ni scouter hade inte kommit fram till oss ledare om ni inte följt pilarna. Likadant är det med våra liv, Jesus vill visa oss vägen hur vi ska leva och vad vi ska göra.

Ni vet, han gav oss tipset om att ”allt vad vi vill att andra ska göra mot oss, det ska vi också göra mot dom.” Det är ett av de sätt som Jesus visar oss vägen i våra liv.

Krysset – förbjuden väg, kan vara vissa saker som Jesus lärde oss att vi inte ska göra. Han sa bl.a. att vi inte ska ge igen när någon är dum. Ja, han sa inte riktigt så, han sa att om någon slår dig på ena kinden så vänd fram den andra kinden också. Om man låter bli att ge igen när någon är dum så blir det inga bråk.

Brevpilen, den kan vara olika tips och idéer som Jesus gav hur vi ska leva våra liv. Han sa att vi inte skulle bekymra oss utan lämna bekymren till honom. Han sa mycket mer och det kan vi läsa om i Bibeln, den är som ett jättestort brev till oss.

Slutligen, tecknet för att vi kommit i mål. Där skulle jag vilja säga att målet för oss som människor är när Jesus har fått flytta in i våra hjärtan. Om han får bo i vårt hjärta så påverkas vårt sätt att vara, våra tankar, så att vi tänker bra saker om kompisarna och alla andra människor.

- Det här ska jag komma ihåg nästa gång vi är ute på spårning, sa Alex.

Att tänka på

Du som använder Swampens berättelser, se dem som en grundberättelse, försök göra berättelsen till din innan du berättar för scouterna. Använd dina ord och formuleringar där mina känns onaturliga för dej, då blir det bättre.

 

Material

Ett tänt ljus eller lykta som skapar stämning och inger lugn kan med fördel användas.

Gruppstorlek
Tidsåtgång
Målspår