Patrullen Swampen. Andakt. Del 7/12

Patrullen Swampen. Andaktsserie för patrullen.”Påsk”.Del 7 av 12.

Instruktioner

Denna aktivitet innehåller ett kristet budskap och att du som är ledare själv behöver reflektera kring andaktens budskap innan den hålls för scouterna – eller vid behov göra om den så att den passar din kårs scouter.

 

Samla patrullen och läs berättelsen. Fråga sedan scouterna en och en vad de tänkte på när du läste berättelsen om Patrullen Swampen. Avsluta gärna med att be en bön.

 

Patrullen Swampen hade gjort påskpyssel hela patrullkvällen. Gula kycklingar och ägg som hängde som en mobil. Några hade också gjort jättefina påskkort där det stod Glad Påsk i fina färger, målat påskkärringar och påskris. Nu var det dags att samla ihop sig för andakt och Johanna frågade varför vi firar påsk.

- För att man ska få äta så mycket påskgodis som möjligt, svarade Wilma.

- Det är bara på påskafton som man äter godis, sa Alex

- Det kan man göra hela påsken, sa Wilma.

- Är det för att ni ska äta påskgodis som vi firar påsk, frågade Johanna.

- Vi får påsklov också, sa Alex.

- Nu vet jag, sa Evelina, Jesus begravdes och uppstod. Visst var det så.

- Ja, svarade Johanna, vi firar påsk för att komma ihåg att Jesus dog och uppstod.

Så fortsatte hon att berätta: Jesus och hans lärjungar hade kommit till Jerusalem för att fira den judiska påsken. Den firar judarna som minne för att dom flyttade från Egypten där dom hade varit slavar. Sent på torsdagskvällen åt Jesus och lärjungarna middag tillsammans, sedan gick dom till en trädgård som heter Getsemane. Jesus visste vad som skulle hända och han var jätterädd, därför bad han i Getsemane att få slippa, men han tillade att Guds vilja skulle ske. När Jesus hade bett klart kom ett gäng soldater tillsammans med en av Jesu lärjungar som hette Judas. Judas pekade ut vem Jesus var genom att ge honom en kyss på kinden och soldaterna fängslade honom. Han ställdes snabbt inför domstol och alla människor runt omkring skrek att Jesus skulle dömas till döden. Vet ni hur han blev dödad?

- Han blev korsfäst, sa Niko.

- Vad är det? Korsfäst, hur gör man då, frågade Simon.

- På ett stort kors så spikar man upp den man korsfäster, svarade Johanna.

- Vaddå spikar upp, frågade Simon.

- Man spikar genom händerna och fötterna så människan fastnar på korset, så får hon hänga
där tills hon kvävs till döds, svarade Johanna.

- Fy vad läskigt, sa Simon

- Vad ont det måste göra, sa Wilma.

- Det gör säkert jätteont, sa Johanna, och man får hänga där i flera timmar innan man dör. När
Jesus hade dött så lade man honom i en grotta i en klippa. Det var så man begravde folk på
den tiden och så rullade man för en jättestor sten.Lärjungarna var jätteledsna, de hade blivit av med sin allra bästa vän. De gick hem och satte sig och grät. Tidigt på söndagsmorgonen var det tre kvinnor som bestämde sig för att gå till Jesu grav och när de kom dit så var den stora stenen bortrullad och inne i graven satt det en ängel. Ängeln berättade att Jesus inte var kvar i graven, utan att han hade blivit levande igen.

- Levande, det går väl inte, han var ju död, sa Simon.

- Men Jesus är också Gud och Gud bestämmer över liv och död, därför kunde han bli levande igen, sa Johanna. Sen gick han till lärjungarna och de blev jätteglada när de såg honom igen. Det är för att komma ihåg att Jesus dog och blev levande igen som vi firar påsk.

- Om han nu skulle bli levande igen, varför dog han då, frågade Niko.

- Han dog just för att han skulle kunna vinna över döden och bli levande, svarade Johanna. Han dog för att vi, när vi dör, ska få leva för alltid hemma hos honom i himlen. Att Jesus blev levande igen gör att vi tror att han finns runtomkr ing oss här och hör oss när vi ber till honom.Vi kan ju avsluta med det, att be vår scoutbön. Käre Far i himlen.............

Att tänka på

Du som använder Swampens berättelser, se dem som en grundberättelse, försök göra berättelsen till din innan du berättar för scouterna. Använd dina ord och formuleringar där mina känns onaturliga för dej, då blir det bättre.

 

Material

Ett tänt ljus eller lykta som skapar stämning och inger lugn kan med fördel användas

Gruppstorlek
Tidsåtgång
Målspår