Samtal om Mobbning

För att skapa tryggare möten då scouterna får diskutera likheter och olikheter för att lära sig mer om vad mobbing kan vara.

‹ Tillbaka
Instruktioner

Tag en påse med oskalade potatisar (minst lika många som scouterna). Fråga scouterna om de tycker att alla potatisar ser likadana ut. Häll ut potatisarna i ringen. Be scouterna välja ut varsin potatis och låt dem ta upp den. Nu skall de titta noga på potatisen, så att de sedan kan presentera den för de andra. De skall även hitta på ett namn åt den. Börja presentera din potatis först.

 

När alla har presenterat sin potatis läggs de tillbaks i påsen. Häll ut potatisarna igen och låt scouterna hitta ”sin” potatis. Fråga om de fortfarande tycker att alla potatisar är likadana. Be dem nämna något som skiljer deras egen potatis från alla andra.

 

Dela in gruppen i par och låt dem diskutera och hitta någonting som är speciellt hos varandra. Kanske någonting man är bra på. Låt sedan scouterna göra en kort presentation. Diskutera i pratringen: Vi säger ibland att smålänningar är snåla, skåningar är tjocka, norrlänningar tysta… Varför säger man så? (man vet för lite, man känner ingen som är smålänning osv).

Likheter och olikheter

På vilket sätt var potatisarna lika och olika?

Gör en gemensam lista över de egenskaperna.

På vilket sätt är människor lika och olika?

Behandlar man potatisar annorlunda för att de ser olika ut?

Svar på kommentaren: ”Man slänger de som är gröna” — ”De är farliga att äta. Människor är levande varelser och borde då behandlas lika, fast inte alla ser lika ut.”

 

Låt scouterna tänka efter om de behandlat någon av sina kamrater illa. De behöver inte berätta, men kan tänka på att inte göra så mer, eller att be om förlåtelse för att de burit sig illa åt.

Material

Påse

Potatis, minst lika många som antalet scouter

Gruppstorlek
Tidsåtgång