Sjukhusleken

För att scouterna ska få diskutera kring värderingar och fördomar, behöva ta ställning i svåra beslut och komma överens i gruppen.

Instruktioner

Ledaren börjar med att introducera deltagarna i vilka de är och vad som har hänt.

De olika grupperna är sjukhusteam och ca 1 mil bort har ett plan störtat. Det kommer in 8 patienter, sjukhusteamen klarar inte av att rädda alla utan måste välja bort någon som de inte kan rädda. Till sin hjälp har de i första omgången kön och ungefärlig ålder (vilket visas på papper på väggen, där sätts även resterande information upp så att all information finns tillgänglig att se i slutet).

Ge tid till diskussion i grupperna och låt sedan varje grupp redovisa vem och varför, markera vem som blivit vald i varje grupp så att den patienten inte kan väljas en gång till av samma grupp.

För varje omgång som går så får de mer och mer information om patienterna och i slutänden får grupperna se vilka patienterna egentligen var. Fortsätt sätta upp papper om de patienter som blivit bortvalda av alla grupper, även om de är ute ur leken. När leken är slut ta gärna upp lite diskussionsfrågor som tex:

  • Var det svårt att välja och varför?
  • Ångrade ni redan tagna beslut när mer information kom?
  • Kom ni överens i grupperna?

Att tänka på

Patienterna går att variera i all oändlighet, påhittade personer, riktiga personer, gärna någon som finns i ledargruppen tex eller i deltagarnas närhet, dock inte någon deltagare då det k

 

Material

Papper, pennor, tejp, färg (färgat papper eller pennor beror på om papprena ska andvändas igen, rita inte på papper som ska användas senare, tejpa då hellre upp en färgad bit papper). Nedan finns bifogat ”patient-papper”, använd 8 patienter per omgång/lektillfälle och se till att alla papper ligger i ordning.

Sjukhusleklistor.pdf

Gruppstorlek
Tidsåtgång