Ta skogen till lokalen

Om inte scouterna kommer till skogen, får skogen komma till scouterna…

‹ Tillbaka
Instruktioner

Att med hjälp av äventyrsmetoden på ett roligt sätt få in friluftslivet på ett scoutmöte. Aktiviteten gör det möjligt att öva på samarbete, ämneskunskap, friluftsteknik eller ledarskap under förhållanden där man kan kontrollera utmaningen och lägga ribban på en lagom nivå för att scouterna garanterat ska bli utmanade.

Scouterna samlas utanför lokalen med instruktionen att de ska åka buss ut i skogen och göra en friluftsaktivitet. Alla har fått veta att de ska ha med sig utekläder, bussremsa, ryggsäck, matsäck m.m. De får också med sig ett stormkök, vindskydd, lykta, yxa, såg m.m.

När alla har samlats går hela gänget in i hallen där stolar är uppställda som en buss och två ledare utklädda till busschaufför och konduktör. Sedan går resan fram till ”skogen”.

När bussresan är klar är det dags att gå in i ”skogen”, som är ett av rummen i scoutlokalen fylld med björksly, orienteringskontroller, plastdjur, stockar, löv, pinnar m.m. Det blir helt enkelt den fantastiska skog som du som ledare bygger upp! Inne i skogen börjar friluftsaktiviteten…

Patrullen börjar med att gå några varv runt i skogen tills de hittar en bra plats att sätta upp vindskyddet på. Sedan blir det artskådning (att hitta alla arter som finns utställda i köket och namnge dem), nattorientering (ljuset släcks, sen ska alla kontroller hittas så snabbt som möjligt), trädkull (mellan några fastsurrade björkruskor i bordsbenen) och mot slutet av mötet börjar det regna (ledarna anfaller med vattensprutor).

Beroende på hur man planerar aktiviteterna i skogen, kan man välja att fokusera på att öva på friluftsmoment under speciella förhållanden (mörker/tidspress), man kan ge patrullen särskilda förutsättningar för hur de ska jobba eller arbeta med hur patrulledaren ska leda patrullen under strapatserna. Under mötet går det att på ett lekfullt sätt dra många lärdomar som man sedan kan återkoppla till när man är ute på hajk på riktigt. Som ledare har man även goda möjligheter att styra sin inblandning.

Det är viktigt att du på förhand bestämmer dig för syftet med just ditt möte och formar utmaningarna i skogen utifrån det. Kanske är det något särskilt som scouterna behöver öva på innan det bär av ut på riktigt till helgen?

Att tänka på

Kom ihåg att det ska vara ett galet, roligt och äventyrligt möte!

Tänk också på att bara ta sly med markägarens tillstånd.

Säkerhet

Var försiktig med att ha öppen låga inomhus, försök istället att lösa de delarna på annat sätt. Blockera inte utrymningsvägar när du bygger bussen och inreder skogen.

Material

Stora mängder sly, plastdjur, orienteringskontroller, löv, pinnar, stockar, vattensprutor, hajkmateriel, stolar, kläder för busschaufför och konduktör.

Gruppstorlek
Tidsåtgång
Typ