Actionakuten

I den här aktiviteten får scouterna öva sig i att samarbeta och lösa problem. De får även testa sina kunskaper i hur man tar hand om skadade.

‹ Tillbaka
Instruktioner

Tanken är att scouterna kommer fram till en iscensatt olycka, och skall hjälpa de som är drabbade, som om det vore på riktigt. Det kräver lite förarbete av ledargänget men brukar vara väl värt det. Det är också en fördel om ni redan innan har gått igenom vad som gäller tillsammans med scouterna så de vet hur de ska agera. Annars kan man göra det efteråt och reflektera över vad som hände, och sedan låta dem testa en gång till. De äldre scouterna kan klara det själva utan instruktion, de yngre bör få vägledning.

 

På olycksplatsen ser scouterna en bil som har har ”krockat”. Det är tre personer på platsen.

 

 1. En person är chockskadad. Antingen är personen på väg bort från platsen eller apatisk.
 2. En person har blivit påkörd, men är vid medvetande och skriker att han/hon har brutit benet. Han/hon blöder dessutom i huvudet som slogs i när han/hon föll mot asfalten.
 3. En tredje person sitter i en bil och har förlorat medvetandet. Han/hon blöder mycket från vänster handled.


Scouterna skall själva göra vad som krävs för att säkra platsen tills att räddningstjänsten kommer fram. Ledaren för anteckningar över vad som görs. Det viktigaste i övningen är reflektionen vad som gjordes, och vad som kan göras bättre.


Moment som kan vara bra att kontrollera är:

 • Ring 112, om mer hjälp.
 • I vilken ordning tas de skadade omhand? LABC (Livsfarligt läge, Andning, Blödning, Chock/Cirkulation) är en ramsa för att komma ihåg att först kolla om någon är utsatt för ett livsfarligt läge (ex ligger mitt i vägen) att alla andas, sedan om någon blöder och sen ta hand om chockskadade.
 • Hur tas den chockskadade om hand? Fanns en person hos honom/henne hela tiden, och var personen vänd bortifrån olyckan?
 • Hur spjälas det brutna benet, och bandageras huvudet korrekt? Får personen en filt eller jacka att ligga på?
 • Tänker scouterna på att personen i bilen kan vara skadad i nacke/ryggrad? Låter de bilbältet vara på och personen kvar i bilen. Lägger de tryck och bandagerar handleden och håller i högt läge.
 • LABC (Livsfarligt läge, Andning, Blödning, Chock/Cirkulation).
 • Sätt er ner tillsammans och gå igenom händelseförloppet. Låt scouterna berätta hur de tänkte och kände.

 

Att tänka på

Ketchup ger en bra liknelse till blod.
Gamla kläder kan smustas till och dras sönder för mer verklighetstrogen scen.
Det går att komma på massvis med situationer och skador. Använd fantasin.

Säkerhet

Många kan uppfatta en verklighetstrogen övning som väldigt skrämmande och bör då få slippa. Istället kan övningen göras utan ”specialeffekter”.

Material
 • Sjukvårdsutrustning (tryckförband, kompress, sax, tejp osv)
 • Blod (ketchup)
Gruppstorlek
Tidsåtgång
Målspår
Typ