Flykten

Scouterna får reflektera över hur det skulle kunna vara att befinna sig på flykt.

‹ Tillbaka
Instruktioner

Ge varje deltagare ett papper och en penna. Läs berättelsen som finns bifogad nedan och säg att de under tiden ska följa instruktionerna. Gör en paus i sagan efter varje instruktion så deltagarna hinner skriva och stryka. Låt det ta tid så att de verkligen funderar.

 

"Det har varit krig i vårt land och de som kommit till makten har förbjudit all organisering. Du som är scoutledare/scout måste antingen sluta på Scouterna eller lämna landet. Du vet vad Scouterna betyder för de barn och ungdomar som har varit med i kriget så du bestämmer dig för att försöka vara scout, men förbereder dig för att fly. Du börjar planera för att fly, du skriver en lista med de tio viktigaste sakerna du vill ha med dig (skriv tio saker på pappret). Du frågar en fiskare om han kan hjälpa dig att fly. Han säger att det kommer att kosta 100 000 kr och att du bara får ha med dig en liten väska. Du börjar spara pengar och bär alltid pass och pengar närmast kroppen, även när du sover.

 

En natt, när du sover dåligt, hör du en bil stanna utanför din dörr. Du blir rädd och hoppar upp och klär på dig. Plötsligt bultar det på dörren, någon skriker utanför och du inser att du måste hoppa ut genom fönstret och fly bakvägen. Du tar en väska, rycker åt dig några saker och hoppar. Eftersom du fick så bråttom hann du bara packa fem saker (stryk fem saker från listan). Du springer utomhus mitt i natten, när det är utegångsförbud, och du vet att om någon ser dig nu kan det vara ute för dig. Du smyger ner till hamnen och väcker fiskaren. Han säger att det är för riskabelt att åka mitt i natten. Du får vänta i containern där fler som vill fly väntar. När han tycker att det är dags att åka säger han till. Tidigt på morgonen kommer fiskaren in i containern och säger till alla att det är dags att betala. Du har om du ska få stanna eller inte kommer att dröja…”inte hunnit spara ihop till 100 000 kr men fiskaren säger att han är snäll; du får ge honom de pengar du har och dina två mest värdefulla saker (stryk två saker från listan).

 

Ni smyger ner i båten och där väntar ännu några fler som ska fly. Det är trångt och luktar illa. Väl på sjön är det höga vågor och eftersom ni alla sitter gömda i båten och inte ser ut, blir många sjösjuka. Ett barn som sitter bredvid dig är illamående och kräks på din väska. Du rycker åt dig väskan och lyckas rädda två saker från att bli förstörda, den tredje och väskan måste du överge (stryk en sak från listan). Du sitter nu och kramar om dina två sista saker. Båten stannar med ett ryck, någon skriker att ni måste lämna båten fort. Det är mörkt ute och i stressen snubblar du på något och tappar en av dina saker (stryk en sak från listan). Du kommer av båten och springer efter de andra inåt skogen. Du har ont sedan du ramlade och du ser dåligt i mörkret. Helt plötsligt är allt jätteljust och någon skriker ”Stopp!” och något mer på ett språk du inte förstår. Du stannar och polisen som skrikit åt dig kommer ikapp. Du får följa med till en polisstation och där börjar de förhöra dig. Du förstår inte deras språk men de pratar lite engelska så du kan tala om vad du heter och varifrån du kommer. De börjar prata med varandra och plötsligt ska du gå någonstans. Du är förvirrad, trött och rädd. Nu vet du att du har kommit fram men utredningen om du ska få stanna eller inte kommer att dröja."

 

Efter berättelsen, diskutera:

• Hur kändes det att välja ut bara tio saker?
• Hur kändes det när de blev strukna?
• Har du träffat någon som har varit med om något liknande?
• Jämför med flyktingskälen; skulle du fått stanna om landet du kom till var Sverige?
• Vad tror du att du skulle behöva för stöd när du kom till ditt nya land?
• Får flyktingar som kommer hit det stödet?
• Vad kan vi, som scouter och medmänniskor, göra för att stötta flyktingar?

Att tänka på

En något mer arbetskrävande och tidskrävande variant är att göra övningen i form av ett Lajv-rollspel, alltså en slags teater utan strikt manus, till exempel ute i skogen. Då kan man använda sig av FNs flyktingrollspel som finns att ladda ner på deras hemsida.

Säkerhet

Den här övningen är stark och kan väcka mycket känslor. Gör den i en grupp som känner varandra, som du känner och i ett tryggt sammanhang. Utsätt inte någon som själv varit flykting för denna utan att ha frågat personen först, det kan väcka minnen och det är inte meningen att det ska vara upprivande.

 

 

 

Material

Papper och pennor

Gruppstorlek
Åldersgrupp
Tidsåtgång