Framtidsmaskinen

Pyssla din framtid i Framtidsmaskinen

Mot årets slut blickar vi bakåt och summerar året. Men vad väntar framöver? Framtidsmaskinen låter scouterna titta in i framtiden och reflektera över hur framtiden kan tänkas bli.

‹ Tillbaka
Instruktioner

Förberedelser:

Välj en dörrpost och dekorera den så den känns som en portal till framtiden. Ni kan tex klä en wellpapp skiva med aluminiumfolie och sedan sticka små hål genom den. Sätt en ljusslinga på baksidan och sick igenom lamporna. Sätt upp dessa runt dörren och låt själva passagen vara ett halvgenomskinligt papper/tyg/plast som ni kan sätta en blinkande lampa mot. Se till att det finns en inställning) för det år som ni åker till, förslagsvis 10-20 år in i framtiden. Kanske en mobildisplay som visar 2031! Sätt på lite spännande musik vid porten – sök tex på ”drone” i spotify. Tadaa  - framtidsmaskinen är klar!

Genomförande:

För spårare och upptäckare kan aktiviteten vara mer av ett pyssligt utforskande. Duka upp bord med material liknande de som användes till portalen. Patrullvis dekorerar de varsitt rum/hörn genom att pyssla framtidsspaningar kring vardagsföremål och företeelser. Hur ser mobiltelefonerna ut, hur äter man frukost eller hur ser ett tält ut osv.

För äventyrare och utmanare finns det istället två rum: ett dystopiskt och ett som är den framtid vi alla kämpar för. Dela in er i två grupper och jobba med var sitt framtidsscenario. Tänk också på ljus och ljud (doft?!) i rummen.

Reflektion

Mot slutet får alla gå runt och besöka de olika framtidsrummen. Avsluta med reflektion om hur vi kan forma vår framtid.

Material

De pysselgrejer som finns att tillgå. Gärna med sci-fi-känsla, tex små pärlor som kan bli knappar, kartong, aluminiumfolie, ljusslingor, naturmaterial. Och ungefär allt som man brukar lämna till återvinning. Limpistol, tejp, klister.

Tidsåtgång