Globala målen: Matsmart (mål 13)

Att kött skapar mer koldioxidutsläpp vet många. Men hur mycket mer? Och hur mycket koldioxid kommer från andra typer av mat? I den här aktiviteten får Scouterna gissa CO2-utsläpp för olika livsmedel Nu är det ju inte så enkelt att du äter klimatsmart bara för du väljer bort kött. Alla livsmedel orsakar ju utsläpp av olika mängd. Och det finns en rad faktorer som väger in som hur långt maten har färdats, eller hur maten har producerats. Och så klart hur mycket vi äter av varje sorts mat.

‹ Tillbaka
Instruktioner

Dela in scouterna i grupper.  Scouterna ska gruppera livsmedel utifrån deras CO2-utsläpp. Vi har räknat om så att det motsvarar ungefär vad du skulle ätit i en portion.


Varje grupp ska sortera korten i högar efter vad gruppen tror de har för CO2-utsläpp:
Grön: 0,01-0,5 CO2e/kg
Gul: 0,6 – 1,0 CO2e/kg
Orange:  3: 1-3 CO2e/kg
Gul: 4-5 CO2e/kg

Rätta korten så de hamnar i rätt hög. Diskutera varför ni trodde som ni gjorde. Markera med färgpennor om livsmedlet hamnade i röd (högsta utsläppskategorin), orange, gul eller grön (lägsta utsläppskategorin) så ni har med er den infon på varje kort till nästa steg.

Det är svårt att rangordna livsmedel utifrån bara en parameter. Vi behöver ju protein, fibrer, vitaminer och mycket mer för att må bra, så det är inte bara miljöpåverkan som kan avgöra vad vi ska äta. Vi vet att kött innehåller mycket proteiner som är livsviktiga för att t.ex bygga celler och hormoner. Protein består av aminosyror som vi t.ex behöver för vårt immunförsvar. Om vi vill äta mindre kött för det har störst miljöpåverkan så måste vi få i oss protein på annat sätt. Försök därför gruppera samma livsmedel igen utifrån hur mycket protein de innehåller.
Rött:  Mindre än 5 g
Gul:  5-10 g
Orange: 11-20 g
Grön: 20-35 g
 

Titta igenom korten och rätta högarna. Vad gissade ni fel på och varför? Markera korten igen med färgpennorna med rött (lägsta proteinhalten), orange, gult och grönt (högsta proteinhalten).

Låt en ledare avrunda med varje grupp utifrån infon: 
Du bör få i dig 50-70 g protein per dag och du behöver få i dig tillräckligt med mat som ger dig energi för att kunna ta tillvara proteinet i maten. Protein är inte så enkelt så att du kan ersätta proteinet i kött genom att t.ex äta fyra skivor bröd, även om du då får i dig samma totalsiffra protein. De flesta förstår nog även att vissa livsmedel (som glass och ostbågar) har andra sidoeffekter även om de innehåller proteiner). Proteiner från djurriket innehåller en kombination av de aminiosyror du behöver. Om du väljer att äta vegetariskt bör du välja flera olika sorters livsmedel för att få i dig olika aminosyror och kan inte bara titta på totalt antal gram protein.


Nu får varje person titta igenom korten och dess markeringar för miljö och protein. Var och en får välja ut de livsmedel du skulle vilja äta i en god, klimatsmart, näringsrik måltid! Motivera varför!

Bonusaktivitet: Låt en av patrullerna laga sin valda måltid och bjuda övriga på vid ett kommande möte. 


Källor: Livmedelsverket, Mat.se för CO2-utsläpp
 

Facit (sorterat efter utsläpp): 

•    Hamburgare (nötkött, enbart köttet, inte med bröd och tillbehör) 4 CO2e/kg
•    Räkor, frysta 2 CO2e/kg
•    Grillkorv (2 st) 1 CO2e/kg
•    Vaniljglass 3 dl. 0,5 CO2e/kg
•    Fetaost 50 g, 0,4 CO2e/kg
•    Kycklingfärs 0,4 CO2e/kg
•    Lax, fryst 0,3 CO2e/kg
•    Basmatiris 0,25 CO2e/kg
•    Yoghurt 1 skål 0,2 CO2e/kg
•    Paprika 0,2 CO2e/kg
•    Pommes Frites  0,2 CO2e/kg
•    Standardmjölk 1 glas 0,2 CO2e/kg
•    Broccoli 0,2 CO2e/kg
•    Mjölkchoklad (1/4 chokladkaka) 0,1 CO2e/kg
•    Ostbågar (1/4 påse) 0,1 CO2e/kg
•    Blandade bönor 0,1 CO2e/kg
•    Pasta penne 0,1 CO2e/kg
•    Frysta ärtor 0,03 CO2e/kg
•    Hamburgerbröd 0,03 CO2e/kg
•    2 skivor Pågenlimpa 0,01 CO2e/kg
•    Potatis 0,01 CO2e/kg

Facit, ordnat efter proteinhalt
•    Räkor, 33 g
•    Kycklingfärs 30 g
•    Hamburgare (nötkött, enbart köttet, inte med bröd och tillbehör) 28 g
•    Lax, fryst 25 g
•    Grillkorv 18 g
•    Ostbågar (1/4 påse) 12 g
•    Blandade bönor 13 g
•    Broccoli 11 g
•    Pasta penne 10 g
•    2 skivor Pågenlimpa 10 g
•    Vaniljglass 9 g
•    Fetaost 8 g
•    Basmatiris 7 g
•    Yoghurt 1 skål 7 g
•    Standardmjölk 1 glas 7 g
•    Pommes Frites  6 g
•    Frysta ärtor 5 g
•    Hamburgerbröd 5 g
•    Potatis 3 g 
•    Mjölkchoklad (1/4 chokladkaka) 2,5 g
•    Paprika 0,5 g

Varför

Att reflektera över hur de egna valen påverkar både klimatet och hälsan. 


 

Material

Färgpennor

Matkort med bild på livsmedel, ungefär en portion. 

•    Hamburgare (nötkött, enbart köttet, inte med bröd och tillbehör) 
•    Räkor, frysta 
•    Grillkorv (2 st) 
•    Vaniljglass 3 dl
•    Fetaost 50 g
•    Kycklingfärs 0
•    Lax, fryst 
•    Basmatiris 
•    Yoghurt 1 skål 
•    Paprika
•    Pommes Frites  
•    Standardmjölk 1 glas 
•    Broccoli 
•    Mjölkchoklad (1/4 chokladkaka) 
•    Ostbågar (1/4 påse) 
•    Blandade bönor 
•    Pasta penne 
•    Frysta ärtor 
•    Hamburgerbröd
•    2 skivor Pågenlimpa 
•    Potatis

Köttguiden https://wwwwwfse.cdn.triggerfish.cloud/uploads/2019/11/19-7517-kottguiden_191025_final-2-1.pdf
Fiskguiden https://fiskguiden.wwf.se/

Tidsåtgång