Hajk med pirattema - från Terminsprogram upptäckare - Pirater

Hajken genomförs till stor del patrullvis och scouterna är delaktiga i hajkens olika moment och får leva piratliv under ett veckoslut. Hajken är tänkt att genomföras lördag morgon till söndag lunch men vill ni ha ett längre arrangemang så fyll på med egna programidéer.

‹ Tillbaka
Instruktioner

Genomförande

Under hajken färdas scouterna en sträcka, kommer till en övernattningsplats, slår upp läger och tillagar sin egen mat. Stor tonvikt läggs på att scouterna själva är delaktiga under hajken. Innan hajken har scouterna fått ett brev där det står att de ska få en kista med guldpengar om de lyckas bygga en flotte och ta sig till Piratön.

Lördag

Scouterna samlas lördag morgon på lämplig plats. Scouterna ska nu patrullvis bygga en flotte och resa till Piratön. Önskemål om hur de ska färdas kan ni ha samlat in tidigare under terminen. Innan hajken har scouterna tagit fram olika förslag på hur de kan bygga en flotte.

Under lördag förmiddag tillverkas flotten och efter att ha ätit lunch är det dags att ge sig iväg på flottfärden. När scouterna kommer fram till ön finns där bara ett meddelande från piraterna att de gömt kistan på ett säkert ställe och att de måste utse den bästa patrullen för att kunna hämta hem kistan. För att veta vilken den bästa patrullen är så ska patrullerna duellera mot varandra i olika grenar för att vinna ledtrådar som leder fram till var kistan finns.

Förslag på olika grenar: Dragkamp
Såpad stock.

Nattduellen som den går till i ”Mästarnas mästare”. Tre kubbar, klossar eller liknande placeras på ett bord. Duellanterna står på varsin sida om bordet och håller ett handtag fäst i ett rep i vardera handen. På given signal gäller det att snabbast ta en kubb. Vill man vara riktigt avancerad kopplar man lyse och det gäller att ta det föremål som lyser. Bäst av tre vinner.

Frågesport på pirattema. Bestäm själv hur många frågor det ska vara.

Tidsuppfattning – gå en bana på tid. Sedan gäller det att gå samma bana en gång till och försöka komma så nära den första tiden som möjligt.

Hämta bollar och lägga på rätt färg. Ett antal bollar i olika färger placerade bakom luckor. Mittemot luckorna finns lådor med samma färger som på bollarna. Hämta bollar och lägg i rätt färglåda. Snabbast vinner.

Pasta på spaghetti. Det gäller att trä pasta på spaghetti, spaghettin ska scouten ha i munnen och försöka trä på pastan på spaghettin utan att ta hjälp av händerna. Först till 5 eller vad ni tycker är rimligt vinner.

Knoprep. Flera knoprep ska fogas samman med knopar som t ex råbandsknop, skotstek, pålstek. Repet ska räcka en given sträcka och knoparna ska vara rätt slagna.

Samarbete. Patrullen ska flytta en burk med hjälp av ett gummiband där det är fäst fyra snören. Det gäller att dra ut gummibandet med hjälp av snören så att det passar över burken, därefter släppa efter så att gummibandet dras åt runt burken. Sedan gäller det att lyfta burken från en punkt till en annan. Tappar patrullen burken får de börja om.

  • Stå på ett ben så länge som möjligt.Minuten. Utan hjälp av en klocka gäller det att kunna säga när en minut har gått. Närmast en minut har vunnit.Kasta prick med pil.
  • Skjuta blåsrör.
  • Bygga torn med tandpetare och geléhallon.
  • Hämta ett antal olika naturföremål på tid.
  • Fler förslag hittar ni i www.aktivitetsbanken.se.

Dessa aktiviteter väljer ni hur många ni vill och vilka som passar er. Tanken är att de ska räcka till söndag förmiddags aktiviteter också.

Bygga läger, laga mat, äta. Lägerbål på kvällen.
Natt

 

Söndag

God morgon. Efter frukosten fortsätter duellerna till patrullerna fått ihop tillräckligt med ledtrådar. Lunch

Skattjakt efter skattkistan. Med hjälp av de ledtrådar patrullerna fått ska de komma fram till vilken plats skattkistan finns på, vem som har tagit den och hur den har transporterats dit. När patrullerna har en teori klar presenteras den för piratkapten som förnekar eller bekräftar svaren. Vid rätt svar får varje patrull en kartbit som ska pusslas ihop till en hel karta så att alla hittar kistan tillsammans. Alla patruller kommer att behövas för att de ska ha möjlighet att hitta kistan.

Sedan är det dags att riva lägret och ta sig tillbaka på sin flotte.

Material: beroende på vilka dueller ni väljer men rep, bollar, material till flottbygge, vindskydd, spaghetti, pasta, tandpetare, geléhallon, klocka, burk, gummiband, snören, pil, blåsrör m.m.

Ledarna behöver piratkläder, svärd, lapp för ögat, träben. Låt fantasin flöda.

Varför

Syftet med hajken är att scouterna genom en flottfärd ska få uppleva friluftsliv och förstå att de kan klara sig bra i skog och mark. Att känna sig riktigt bra på något, eller prova något man inte trodde man klarar av stärker självförtroendet och självkänslan.

Tidsåtgång