Hajk: Våga göra annorlunda! - från Terminsprogram Upptäckare Våga

Syftet med denna övernattning är att scouterna ska få möjlighet att drömma sig bort till sol och värme och därmed stimulera sin kreativitet och fantasi. Genom moment i de olika aktiviteterna övar scouterna på en mängd olika saker. För många i den här åldern är det också en utmaning att sova hemifrån. Målspår: vilka målspår som används under hajken beror till stor del på hur ni väljer att genomföra aktiviteterna.

‹ Tillbaka
Instruktioner

Lördag

Scouterna samlas lördag morgon vid övernattningsstugan. Låt Scouterna bekanta sig med området, visa var de ska sova, var toaletten finns och ge övrig trygghetsinformation kring mattider osv.

När alla installerat sig samlar ni scouterna och berättar att det ska bli en annorlunda övernattning då de faktiskt under denna övernattning ska få uppleva sommaren och allt vad det innebär igen. Börja med att tillsammans försöka minnas årets sommar. Be scouterna berätta vad de gjorde under sommaren. Vad de åt? Vad de lyssnade på för musik? Hur naturen såg ut osv.

Midsommarfirande

När ni återfunnit sommarkänslan berättar ni att det idag är midsommar och att ni tillsammans ska fira årets ljusaste dag. Under dagen kommer ni att göra och klä en midsommarstång, binda kransar, dansa runt stången samt även ha grillparty ute. Dagen kommer också bjuda på sommarsporter/lekar så som snövolleyboll, snöfotboll, frisbeegolf och krocket i djup snö. Kvällens avslutas med traditionell midsommarmiddag där alla klär sig sommarfina (scouterna har fått instruktion om att ha med sig en uppsättning sommarkläder). Spela också gärna sommarmusik eller titta på något program från ”Allsång på Skansen” tillsammans.

Ägna dagen åt att fira midsommar och njuta av sommaren tillsammans. Tänk på att det är kul att plocka med typiska sommarprylar så som t.ex. solstolar, parasoll, baddjur, frisbee mm. Välj också sådan mat som förknippas med sommaren. Låt scouterna äta glass ute, gör jordgubbstårta och drick kall läsk (eftersom det är så varmt).

När ni under dagen gör de olika aktiviteterna kan ni enkelt lära scouterna olika saker. Ta t.ex. tillfället i akt att prata om varför det på vintern inte finns så mycket gröna växter när ni ska klä er midsommarstång. Lär ut enkla surrningar och knopar som scouterna får använda när de gör stommen till midsommarstången. Prata också t.ex. om varför det är varmt på sommaren och kallt på vintern och varför vi i Sverige har fyra årstider. När det är dags för grillparty kan patrullerna träna på att tända eld och grilla t.ex. hamburgare. Låt scouterna vara aktiva i att förbereda kvällens midsommarmiddag då lär de sig samarbeta och ta ansvar för olika saker.

 

Söndagen

Efter den sena midsommarfesten får scouterna lite sovmorgon. När alla vaknat äter ni mysig frukost tillsammans. Ha gärna en skiva med fågelkvitter på i bakgrunden (de är ju som mest aktiva på morgonen). Om ni vill, kan ni efter frukosten, lära er mer om olika fåglar och deras läten. Förmiddagen ägnas åt att packa och städa stugan. Efter en enkel lunch beger ni er av till badhuset. Det är bra om föräldrar och andra syskon ansluter, dels för att hjälpa till med skjuts men också för att de ska få uppleva lite av den fantastiska sommaren!

Eftermiddagen ägnas åt bus och bad på badhuset. Ordna gärna lite olika aktiviteter så som t.ex. vattenstafetter eller möjlighet att ta bevismärket ”simning”, se www.aktivitetsbanken.se för kriterier. Se till att ta med fika som ni bjuder scouter och föräldrar på.

Övernattningen avslutas i badhuset efter att ni gjort en gemensam utvärdering av helgen.

Tidsåtgång