Hajkbomb

Öva eldning genom att laga en smaskig lunch eller middag på glöd. Krävs en ordentlig brasa så scouterna får öva ordentligt på att hitta ved och såga/hugga.

Instruktioner

Scouterna skall tända en stor eld, skall ge glöd att laga mat i foliepaket på. Låt gärna scouterna hitta veden i skogen, då får de prova på att hitta sånt som brinner bra och undvika färsk & rutten ved. Yxa, såg och kniv får de också öva på – finns det ingen eldstad tillgänglig måste de så klart bygga en!
När brasan brinner är det dags att börja med maten – hacka, skära och kanske steka köttfärs och koka potatis och morötter. Alla kommer göra ett foliepaket med mat.

Lämpliga ingredienser:
– potatis (kokas halvmjuk innan)

– morötter (kokas halvmjuka innan)

– nötfärs (steks innan)

– bacon

– grillkorv, choritzo etc

– nötkött

– paprika

– majs

– tomat

– lök (purjo och/eller gul)

– riven ost

– grillkrydda, salt, peppar, paprikapulver

– olja och eller smör

Hacka allt i mindre tärningar eller slantar.

Varje scout får ca 1 m aluminiumfolie (helst lite tjockare ugnsfolie). Vik folien dubbel och vik sen upp kanterna så det blir som en liten skål (eller som ett tacos-skal).

Häll olja eller lägg smör i botten.

Mixa ingredienser, krydda, lägg ev på lite mer smör på slutet.

Förslut till ett paket, lägg på glöden.

Klart efter ca 15 min (beror på tjocklek på paketen).

Ät och njut!

Att tänka på

Det tar en bra stund att få till en riktig glöd, speciellt om veden inte är så bra så börja i god tid innan ni skall äta.

Säkerhet

Normal försiktighet vid eldning – vatten att släcka med.

Normal försiktighet vid användning av yxa, såg och kniv.

 

Material

Yxa, såg, kniv
tändstickor
ev ved (om de inte skall hitta själva i skogen)
aluminiumfolie
sjukvårdslåda
mat (se ovan för lämpliga ingredienser)
ev grytor för att steka köttfärs och koka potatis/morötter
slevar/skedar att ta maten med
hajkbrickor/skärbrädor
Tvål för handtvätt
dryck

Gruppstorlek
Tidsåtgång