Hur mycket vatten? - från Terminsprogram Upptäckare Samarbete och omvärlden

Vi får fundera över hur vi använder vatten. Vi får också lära oss mer om hur svårt det kan vara att få tillräckligt med vatten i andra delar av världen.

‹ Tillbaka
Instruktioner

Dagens vatten (ca 40 min)
Börja med att berätta om Paulinas vardag:

”Paulina är 10 år. Hon bor i Namibia i södra Afrika. Precis som du och jag behöver Paulina och hennes familj vatten varje dag. Paulinas familj består av sju personer: mamma och pappa och fem barn. För att hålla sig rena och friska, kunna laga mat och diska, tvätta och städa behöver familjen minst 100 liter vatten om dagen. Det finns inget vatten i närheten där Paulinas familj bor därför måste Paulina, hennes mamma Vilhelmina och storasyster Kristofina, 15 år, till en vattenpost som ligger 2 km bort minst två gånger om dagen. Det tar dem fyra timmar om dagen. Där fyller de var sin hink som rymmer 15 liter vatten. Eftersom Paulina och Kristofina bara kan bära en hink var måste de vara väldigt sparsamma med vattnet.

När de kommer hem med hinkarna är de noga med att täcka över dem sp att det inte ramlar ner smuts i vattnet. Men vattnet är ändå inte så rent att de kan dricka det direkt. Först måste de koka det i en gryta över öppen eld.

Hur många liter vatten använder din familj under en helt vanlig dag? Gör tillsammans en lista över olika tillfällen när de använder vatten – från det de vaknar tills de går och lägger sig. Räkna tillsammans ut hur mycket det blir. 

  • Spola toaletten - 60 dl
  • 1 glas vatten - 2 dl
  • Tvätta händerna i rinnande vatten - 10 dl
  • Borsta tänderna i rinnande vatten - 20 dl
  • Tvätta håret - 200 dl
  • Duscha - 500 dl (Varje minut kommer det 18 liter vatten ur kranen om du spolar hårt, ca 12 liter om du spolar svagare.)
  • Tvätta i tvättmaskin - 750 dl
  • Diska - 300 dl

Tips: räkna ut i förväg hur mycket det kan bli och se till att ha så mycket vatten redo att hälla upp i hinkar under tiden ni räknar så att scouterna får se hur mycket det blir i verkligheten.

Diskutera: Tycker scouterna att det blev mycket vatten? Visste de att det går åt så här mycket vatten? Finns det något sätt att använda mindre vatten på?

Bära vatten (ca 20 min)

Nu ska scouterna få testa på att bära hinkar med vatten. Var noga med att de inte bär mer vatten än de orkar. Märk ut en bana som representerar Paulinas väg med vattnet, det får gärna finnas några hinder. Hur mycket vatten är bekvämt att bära? Hur många gånger skulle scouterna behöva gå för att få ihop till dagsanvändningen som vi räknade ut tidigare.

Varför

Det kommer hela tiden nya rapporter om hur vi människor påverkar vår jord. Vi i Sverige tänker inte alltid på hur vi använder våra resurser och att det som vi ser som självklart ser helt annorlunda ut i andra delar av världen.

Material

Vi behöver: hinkar, mått, vatten, tavla eller stort papper att skriva på