Ibland oss

Among Us är ett populärt mobil- och datorspel hösten 2020. Among Us utspelar sig i rymden men vi leker Real Life Among Us utanför scoutstugan. Det påminner om lekarna Maffia, Varulv och spelet Secret Hitler. Det underlättar nog att ha spelat Among Us först.

‹ Tillbaka
Instruktioner

Förberedelser

Placera ut utrustningen för uppdragen och eventuella lyktor. Samla alla scouterna i en cirkel.

  • Dela ut rollkorten för Impostor och Crewmate. Minst en Impostor men fler om det är många Crewmates. Blanda. Håll dolda. Ett var. (För tretton deltagare var 4 impostors och 9 crewmates lagom.)
  • Dela ut uppdragskorten. Blanda. Håll dolda. Ungefär sex per person.

Variant där impostors känner varandra: Alla tittar ner och gömmer ögonen bakom händerna. Bara impostors tittar upp och ser vilka andra som är impostors. Alla tittar ner. Alla får titta igen.

Lekens gång och regler

Starta med ett SHHHHHHH! för att påminna om att ingen får prata mellan möten. Impostors får springa och alla andra får bara gå.

Impostors dödar Crewmates genom att visa sitt rollkort och säga till. Mord har en cool down, på 30 sekunder, tid nog för att recitera två verser på Blinka lilla stjärna inuti huvudet. Så en Impostor som dödar får vänta 30 sekunder efter den har dödat innan den dödar igen.

Den som dör faller ihop eller sätter sig ner på marken eller mot väggen, är tyst och ser död ut.

När någon, impostor eller crewmate, hittar en död så ropa MÖTE! och samla alla till möte. Det går bra att ropa till extra MÖTE! även utan att någon dött. Om någon eller några har dött så är det fri diskussion kring vem som hittade kroppen, vilka som är misstänkta och så vidare. Sätt en tidsgräns, till exempel 120 sekunder, och efter den tiden tar slut får ingen prata mer. Alla röstar en gång på en viss person eller på att passa eller väljer att inte lägga sin röst på något.

Utröstade och dödade blir spöken efter mötet. Spöken får fortsätta att göra sina uppdrag och får prata med andra spöken men inte med några levande och kan om de rör sig ute bland folk räcka upp handen för att tydligt visa att de är döda. 

Leken fortsätter med uppdrag, ond bråd död och möten tills några, Crewmates eller Impostors, vinner.

Avslutning

Crewmates vinner om alla uppdrag är utförda eller om alla Impostors är utröstade. Impostors vinner om alla Crewmates är dödade eller utröstade.


 

Varför

Låta scouterna prova på ett digitalt spel utomhus.

Material

Skriv ut rollkort för Impostor och Crewmate så att det räcker till alla. Se nedan eller rita egna. Klistra upp dem på kartong.

Skriv ut en massa uppdragskort. Se nedan. Skriv ut dem flera gånger. Hitta gärna på egna uppdrag som passar och skriv på kort. Klistra upp dem på kartong.

Till uppdragen: Ett par Trangia-kök, ett par lyktor, ett par knoprep, ett par längre knoprep som hopprep, tre korta slanor med en hink, en hink med vatten med ett par kåsor, åtta pinnar eller vedträn att bygga en pagod av.

Om det är mörkt behöver det stå tända lyktor vid uppdragen. Se till att det inte är fri sikt överallt.

Gruppstorlek
Tidsåtgång