Klättring med självinsikt

Det är roligt och utmanade att klättra och scouterna får möjlighet att reflektera kring sina styrkor i syfte att öka sin självinsikt.

‹ Tillbaka
Instruktioner

Första övningen

Klättring (en person åt gången) upp till en punkt där en samling symboliska prylar väntar. Välj ut en av prylarna utifrån att den ska symbolisera en av dina personliga styrkor. Klättra ned och låt nästa person klättra upp. Patrullen som väntar kan med fördel peppa och heja!

Vi klättrade uppför en berghäll (med ledare som säkrade). Det gick att fästa säkringsrepet ovanför platsen där prylarna fanns genom att gå upp en annan väg på berget.

Andra övningen

När gruppen är samlad igen, sätt er ned i ring och låt varje person berätta varför hen valde sin pryl. Fråga gärna scouterna hur man får reda på vilka styrkor man har, om tjejer och killar har olika/lika styrkor, är det så att vissa styrkor anses ”bättre” än andra osv. I en grupp behövs ofta olika styrkor.

Tredje övningen

Komplimangrunda. Varje person skriver sitt namn högst upp på ett papper. Sedan skickas pappret runt i ringen och alla fyller på med positiv feedback till personen vars namn står på det papper man har framför sig.

Att tänka på

Om ni är en stor grupp, se till att det finns flera parallella platser att klättra på så det inte skapas en massa väntetid.

Tänk på att det tar en del tid att förklara säkerheten och passa in selar etc.

Säkerhet

Tänk på att scouterna i gruppen kan ha olika mycket erfarenhet av att klättra. Vissa kan vara mycket vana medan andra kan tycka det är läskigt eller obehagligt. Var noga med att stämma av med alla så att ingen känner sig obekväm.

Säkring av säkringskunnig person ett krav. Både den som klättrar och den som säkrar skall ha hjälm på sig.

Material

Klättringsutrustning (selar i olika storlekar, rep, hjälm), samling med symboliska prylar, papper och penna.

Scouterna klättrade i gympaskor.

 

Gruppstorlek
Tidsåtgång