Kompismöte - från Terminsprogram Upptäckare Samarbete och omvärlden

Vi genomför mötet som scouterna planerade förra vecka. Vi får testa att rena vatten. Låt ”kompisarna” vara i samma patrull som sin scoutkompis. Var noga med att förklara vad ni gör så att kompisarna inte känner sig utanför

‹ Tillbaka
Instruktioner

Thinking day -Reningsverk (ca 60 min)

Till varje reningsverk behöver vi: några hinkar, durkslag, glas, sugrör, tidningspapper, hushållssil, akvariegrus, kaffefilter.

Berätta lite kort för scouterna om vad World thinking day är och att det firas över hela världen.

Scouterna ska få se och testa hur det vatten de använder i sin vardag renas i reningsverk.

1. Fyll en hink med smutsigt vatten. Smutsvatten kan ni ta från en vattenpöl på gården. Häll gärna i lite löv och småpinnar, smågrus och lera. Sila först smutsvattnet genom ett durkslag från hinken till en tom hink. Vad stannar i grovstilen? Spara lite av smutsvattnet i ett glas så att ni sedan kan jämföra det med det vatten ni får fram efter reningen.

2. Lukta på vattnet. Hur luktar det? Blås sedan med hjälp av sugrör in luft i smutsvattnet. Ni får hålla på en stund (ca 5-10 minuter). Lukta sedan på vattnet och jämför. Känner du någon skillnad?

3. Skrapa, med tex. en stekspade, bort det bottenslam som bildats i hinken när vattnet fått stå en stund. Ta också bort det slam som samlats på ytan. Skrapa av på ett tidningspapper. Hur mycket slam får ni ihop?

4. Sila vattnet i en fin hushållssil. Vad fastnar där?

5. Använd en plastburk där du har borrat många små hål så att botten nästan ser ut som ett nät. Häll vattnet i den med sand och akvariegrus. Låt det rinna ner i burken under. Samlas någon smuts i sanden och gruset.

6. Häll till sist vattnet genom ett kaffefilter. Hur ser det ut nu? Jämför med vattnet ni började med!

OBS! Låt inte scouterna dricka vattnet då det inte är helt rent då vi inte kan klara av den biologiska reningen som görs med hjälp av mikroorganismer.

Material

några hinkar, durkslag, glas, sugrör, tidningspapper, hushållssil, akvariegrus, kaffefilter.