Luftballongstillverkning

I denna aktivitet tillverkas en luftballong som man sedan försöker få att flyga genom att fylla den med varmluft för att se hur naturens lagar fungerar.

‹ Tillbaka
Instruktioner

Tillverka luftballonger av silkespapper. De kan vara mer eller mindre naturtrogna, men en grundläggande tanke är att det ska vara ett ganska litet hål, ca 15 cm i diameter, där den varma luften fylls på och att det sedan är ett större hålrum utan andra öppningar.

När ballongerna är färdiga går man utomhus och fyller dem med varmluft för att se dem sväva iväg. För att fylla ballongen med varmluft används till exempel en brännare från ett stormkök som värmekälla.

Att tänka på

Detta är en trevlig aktivitet att göra under en övernattning, eventuellt att man har gjort ballongerna på ett möte tidigare.

Se till att ha en ganska stor öppen yta att flyga med ballongerna, så att de inte fastnar i träd/buskar.

Om ni har tillgång till el – använd en varmluftspistol så att luften i ballongen värms upp innan de ska skickas iväg, det går fortare och är säkrare så.

Aktiviteten kan göras till en patrulltävling – först i luften / högst i luften / längst luftfärd.

Om det är regn i luften blir silkespappret lätt förstört, ett alternativ är att använda materialet i tunna sopsäckar som är mer vattensäkert.

Om du vill kan du konstruera en hållare för värmeljus som monteras under ballongens öppning, då kan ballongen flyga längre – tänk då extra mycket på brandrisken, du bör vara säker på att ballongen inte flyger iväg och startar en eldsvåda längre bort!

Säkerhet

Var mycket försiktiga när ni använder levande eld att fylla ballongerna med varmluft, ha en brandsläckare eller vatten nära till hands!

Material

Silkespapper/tunn sopsäck

Lim

Stormköksbrännare, t-sprit och tändstickor eller el- och värmepistol

Gruppstorlek
Tidsåtgång