Må bra-övning

För att scouterns ska få kunskap om hur de kan förebygga depression som är ett av samhällets större folkhälsopropblem.

‹ Tillbaka
Instruktioner

Som ledare ger du några egna förslag som får dig att må bra, till exempel att läsa en spännande bok, åka skidor, vara på läger eller äta äppelpaj.

Låt varje scout göra en egen 10-i-topplista med saker som får dem att må bra. Låt scouterna sätta ut två kryss på sin topplista, vid saker som de bestämmer sig för att försöka göra oftare.

Sedan ska de i sina patruller tillsammans komma överens om två saker från listorna som får dem att må riktigt bra. Skriv upp de saker patrullen kommit fram till, på ett papper eller på en tavla. Finns det något som många av patrullerna har högst på sina listor?

Diskutera sedan om varför det är så och om det är något som vi skulle kunna göra tillsammans och hur man skulle göra det.

Avsluta med en liten stunds reflektion. Låt scouterna fundera var och en.

Dela ut en penna och liten lapp att skriva på.

Uppgiften: Vem eller vilka människor får dig att må riktigt bra? Tänk ut något tillfälle när du mådde riktigt bra – vem eller vilka var tillsammans med dig? Skriv ner namnet på personen eller personerna på lappen och spara den som en liten påminnelse om vilka härliga människor du har träffat.

Att tänka på

Uppmuntra scouterna när de vågar dela med sig av sina känslor och åsikter. Beröm får de flesta att må bra!

Se till så att alla scouter vet sin patrulltillhörighet och inte hamnar utanför.

Kom ihåg att ingenting är rätt eller fel.

Material

Pennor och papper

tavla eller blädderblock

Gruppstorlek
Tidsåtgång