Morgonsamling 1: inryckningen

Aktiviteten är tänkt att vara en del av kårens morgonsamling med information om dagen.

Instruktioner

Människor behöver berätta och berättelser för att orientera sig i verkligheten, känna mening och skapa sammanhang. Reflektion/andakt handlar om att ge rum åt de inre och djupare i tillvaron. Aktiviteten är tänkt att vara en del av kårens morgonsamling med information om dagen.


Vad?

Detta är Insidans stöd till patruller och kårer som önskade lite hjälp på vägen i sitt arbete med andlighet under lägret Jiingijamborii som hölls 2007. Det är ingen uttömmande programförklaring, utan ett, av många, sätt att arbeta med sin andlighet. Andlighet var ett av de områden som scouterna skulle arbeta med enligt det gamla visionsdokumentet ”Färdplan för Framtiden”


När?

Kanske passar det sig allra bäst till en samling efter frukosten, eller s å väljer ni en annan tid. Varje del är fristående, men kan med fördel användas som helhet under veckan.
 

Hur?

Vi försöker att ställa frågorna och hoppas att scouterna ger svaren. För detta behöver vi ledarnas hjälp att på ett enkelt sätt leda samtalet. Det finns bara en regel, följdfrågan är alltid: varför? Försök inte finna alla rätta svar, försök finna alla tankar!

 

Längst ner?

Att det finns med just bibelord och koranverser beror på att dessa båda trosinriktningar representeras av många på lägret och att dessa önskar möjlighet att ge materialet några egna tankar. Texterna i övrigt är skrivna neutralt så att de skall kunna användas av alla scouter.
 

Text att reflektera över

Patrull Snigel består av följande personer: Anders som gillar kor, Elsa som gillar tacos, Ahmed som gillar böcker, Karin som gillar att cykla, Irja som gillar musik och Patrik som gillar chips. Dessutom finns deras ledare Klasse med i både vått och torrt, mest vått eftersom han gillar att paddla kanot. Förresten, varifrån i landet tror du patrullen kommer?


Hur som helst. Igår var det inryckning på lägret. Patrull Snigel plockade fram skruvdragaren, symaskinen och sticksågen för att bygga något att bo i. Eller inte, de gjorde som så många andra och slog upp tältet som kåren haft ända sedan farmor och farfars tid. Ryktet säger att matkriget förra sommaren gjort tältet regntätare än det varit på 20 år, så patrull Snigel känner ingen oro utan ser fram emot lägerveckan med tillförsikt.

Så till saken. När man slagit upp sitt tält, hämtat första målet mat och lagt ut liggunderlagen så börjar man kolla lite omkring den egna rutan. Några spanar in grannarnas killar, några spanar in grannarnas tjejer, ledaren Klasse spanar in grannarnas tält. Något ser märkligt ut, ligger inte deras tält för nära vårat, tänker han. Efter att ha stegat upp och kommit fram till att man inte uppfyller lägrets säkerhetsavstånd sätter sig patrullen ner för att diskutera. Man vet inte vem som satte upp sitt tält först, det hände liksom så mycket samtidigt.

  •     Så hur ska man göra?
  •     Hur hade du gjort?
  •     Vad skulle inträffa för att du skulle göra på ett annat sätt?
  •     Vad tycker du grannpatrullen i fallet borde göra?
  •     Vad tror du förresten imponerar mest på tjejerna och killarna i grannpatrullen?

Bibelord:

    Allt vad ni vill att människorna skall göra för er, det skall ni också göra för dem. Det är vad lagen och profeterna säger. (Matteusevangeliet 7:12)

Koranvers:

    Och visa godhet mot era föräldrar och nära anförvanter,mot de faderlösa och de behövande, mot grannen som står er nära och grannen som är främling, mot vännen vid er sida och mot vandringsmannen och mot dem som ni rättmätigt besitter. (4:36)

Scoutlag och scoutlöfte

Tidsåtgång