Morgonsamling 3: växa och må bra

Aktiviteten är tänkt att vara en del av kårens morgonsamling med information om dagen.

‹ Tillbaka
Instruktioner

Människor behöver berätta och berättelser för att orientera sig i verkligheten, känna mening och skapa sammanhang. Reflektion/andakt handlar om att ge rum åt de inre och djupare i tillvaron. Aktiviteten är tänkt att vara en del av kårens morgonsamling med information om dagen.
 

Vad?

Detta är Insidans stöd till patruller och kårer som önskade lite hjälp på vägen i sitt arbete med andlighet under lägret Jiingijamborii som hölls 2007. Det är ingen uttömmande programförklaring, utan ett, av många, sätt att arbeta med sin andlighet. Andlighet var ett av de områden som scouterna skulle arbeta med enligt det gamla visionsdokumentet ”Färdplan för Framtiden”
 

När?

Kanske passar det sig allra bäst till en samling efter frukosten, eller s å väljer ni en annan tid. Varje del är fristående, men kan med fördel användas som helhet under veckan.
 

Hur?

Vi försöker att ställa frågorna och hoppas att scouterna ger svaren. För detta behöver vi ledarnas hjälp att på ett enkelt sätt leda samtalet. Det finns bara en regel, följdfrågan är alltid: varför? Försök inte finna alla rätta svar, försök finna alla tankar!
 

Längst ner?

Att det finns med just bibelord och koranverser beror på att dessa båda trosinriktningar representeras av många på lägret och att dessa önskar möjlighet att ge materialet några egna tankar. Texterna i övrigt är skrivna neutralt så att de skall kunna användas av alla scouter.
 

Text att reflektera över

Patrull Snigel består av följande personer: Anders som gillar kor, Elsa som gillar tacos, Ahmed som gillar böcker, Karin som gillar att cykla, Irja som gillar musik och Patrik som gillar chips. Dessutom finns deras ledare Klasse med i både vått och torrt, mest vått eftersom han gillar att paddla kanot. Förresten, vilken frisyr tror du ledaren Klasse har?

Det var igår dags för val av projekt, och patrull Snigel kände sig sugna på att se sig omkring i nordöstra Skåne. Anders fick, som så många gånger förr, sin vilja igenom och patrullen begav sig ut på ”Bonde söker scouter”. Väl på plats fick man mest plocka flyghavre i sädesfälten, men det är en mindre rolig historia, så den lämnar vi därhän.
När bonden sår fröna i jorden så ser han framför sig hur fältet i juli eller augusti kommer stå gyllengult och färdigt för att tröskas. Men mycket skall till för att det ska bli så. Bonden (de flesta är män, undrar varför?) måste mylla ner fröet på tillräckligt djup för att garantera fukt, men tillräckligt grunt för att det skall orka ta sig upp. Han måste garantera att det finns både vatten och näringsämnen. Dessutom måste han hoppas på lagom värme och tillräckligt med solsken.

Patrull Snigel lyssnar noga, och även om man hellre kört traktorn så förstår man att ogräs såsom flyghavre måste tas bort. Bonden vet exakt vad som behövs för att grödan skall må bra och växa. Frågan bonden ställer till patrull Snigel är: vad behöver ni för att må bra och växa?

  •     Ni kan ju knappast veta vad patrullen behöver, men vad behöver ni själva?
  •     Vad innebär det egentligen att växa som person?
  •     Hur kommer scouting in i bilden?
  •     Hur hanterar men egentligen flyghavre i livet (ni vet, sådant som bara förstör)?

Bibelord:

    Med Guds rike är det som när en man har fått utsädet i jorden. Han sover och stiger upp, dagar och nätter går, och säden gror och växer, han vet inte hur. Av sig själv bär jorden gröda, först strå, s å ax, s å moget vete i axet. Men när grödan är mogen låter han skäran gå, för skördetiden är inne. (Markusevangeliet 4:26-29)


Koranvers:

    Gud skapar er i ett tillstånd av svaghet, därefter låter han svagheten följas av styrka (och) därefter låter Han styrkan följas av svaghet och gråa hår. Han skapar vad Han vill. Han är den som har kunskap om allt, Den som är mäktig allt. (30:54)

Symboliskt ramverk

Tidsåtgång