Morgonsamling 6: vi och dom

Aktiviteten är tänkt att vara en del av kårens morgonsamling med information om dagen

Instruktioner

Människor behöver berätta och berättelser för att orientera sig i verkligheten, känna mening och skapa sammanhang. Reflektion/andakt handlar om att ge rum åt de inre och djupare i tillvaron. Aktiviteten är tänkt att vara en del av kårens morgonsamling med information om dagen.
 

Vad?

Detta är Insidans stöd till patruller och kårer som önskade lite hjälp på vägen i sitt arbete med andlighet under lägret Jiingijamborii som hölls 2007. Det är ingen uttömmande programförklaring, utan ett, av många, sätt att arbeta med sin andlighet. Andlighet var ett av de områden som scouterna skulle arbeta med enligt det gamla visionsdokumentet ”Färdplan för Framtiden”
 

När?

Kanske passar det sig allra bäst till en samling efter frukosten, eller s å väljer ni en annan tid. Varje del är fristående, men kan med fördel användas som helhet under veckan.
 

Hur?

Vi försöker att ställa frågorna och hoppas att scouterna ger svaren. För detta behöver vi ledarnas hjälp att på ett enkelt sätt leda samtalet. Det finns bara en regel, följdfrågan är alltid: varför? Försök inte finna alla rätta svar, försök finna alla tankar!
 

Längst ner?

Att det finns med just bibelord och koranverser beror på att dessa båda trosinriktningar representeras av många på lägret och att dessa önskar möjlighet att ge materialet några egna tankar. Texterna i övrigt är skrivna neutralt så att de skall kunna användas av alla scouter.
 

Text att reflektera över

Patrull Snigel består av följande personer: Anders som gillar kor, Elsa som gillar tacos, Ahmed som gillar böcker, Karin som gillar att cykla, Irja som gillar musik och Patrik som gillar chips. Dessutom finns deras ledare Klasse med i både vått och torrt, mest vått eftersom han gillar att paddla kanot. Förresten, vem i patrullen har tappat en känga storlek 42?

Patrull Snigel börjar känna att det närmar sig slutet, kroppen vill vila men viljan att uppleva lite till övervinner denna längtan. Igår knallade man omkring på Spontantorgen och jakten ledde dem rakt in i XYZ-tältet. Inne i tältet pågick ett seminarium om andlighet. Flera personer sa vad de tyckte, och andra vad de inte ville att andra skulle tycka. Rätt invecklat, men intressant.

En av de sista killarna som kom upp på scen ville byta ut lägrets ledord ”möten – modernt – mångfald” till ”snack – seriöst – svenskt”. Han menade att någonstans hade man tappat bort detta med nationell jamboree när man bjöd in scouter från andra länder. Dessutom borde traditionerna snarare hållas vid liv, än att bytas ut mot modernare fenomen. Samtal fick gärna äga rum, men de skulle vara mer ytliga snarare än att gräva p å djupet. Patrull Snigel satt som frågetecken efteråt, hur skulle man tackla en person som tänkte så annorlunda?

  •     Är det okej att tycka vad som helst?
  •     Är det okej att säga vad som helst?
  •     Är det okej att göra vad som helst?
  •     Sverige har religions- och yttrandefrihet, tycker du det är viktigt?

Bibelord:

    Samla inte skatter här p å jorden, där mal och mask förstör och tjuvar bryter sig in och stjäl. Samla skatter i himlen, där varken mal eller mask förstör och inga tjuvar bryter sig in och stjäl. Ty där din skatt är, där kommer också ditt hjärta att vara. (Matteusevangeliet 6:19-21)

Koranvers:

    Människor! Vi har skapat er av en man och en kvinna, och Vi har samlat er i folk och stammar för att ni skall lära känna varandra. Inför Gud är den av er den bäste vars gudsfruktan är djupast. Gud vet allt, är underättad om allt. (49: 13)

Symboliskt ramverk

Tidsåtgång