Morgonsamling 7: Avslutning

Aktiviteten är tänkt att vara en del av kårens morgonsamling med information om dagen

Instruktioner

Människor behöver berätta och berättelser för att orientera sig i verkligheten, känna mening och skapa sammanhang. Reflektion/andakt handlar om att ge rum åt de inre och djupare i tillvaron. Aktiviteten är tänkt att vara en del av kårens morgonsamling med information om dagen.
 

Vad?

Detta är Insidans stöd till patruller och kårer som önskade lite hjälp på vägen i sitt arbete med andlighet under lägret Jiingijamborii som hölls 2007. Det är ingen uttömmande programförklaring, utan ett, av många, sätt att arbeta med sin andlighet. Andlighet var ett av de områden som scouterna skulle arbeta med enligt det gamla visionsdokumentet ”Färdplan för Framtiden”
 

När?

Kanske passar det sig allra bäst till en samling efter frukosten, eller s å väljer ni en annan tid. Varje del är fristående, men kan med fördel användas som helhet under veckan.
 

Hur?

Vi försöker att ställa frågorna och hoppas att scouterna ger svaren. För detta behöver vi ledarnas hjälp att på ett enkelt sätt leda samtalet. Det finns bara en regel, följdfrågan är alltid: varför? Försök inte finna alla rätta svar, försök finna alla tankar!
 

Längst ner?

Att det finns med just bibelord och koranverser beror på att dessa båda trosinriktningar representeras av många på lägret och att dessa önskar möjlighet att ge materialet några egna tankar. Texterna i övrigt är skrivna neutralt så att de skall kunna användas av alla scouter.
 

Text att reflektera över

Patrull X är din patrull, den består av dig och dina scoutvänner, kanske har ni även en ledare. Patrull Snigel skulle kunna vara din grannpatrull här på lägret. Genom att bara veta namn och något de gillar kan man omöjligt veta vilket förbund de tillhör, var föräldrarna är födda osv. Det är detta som förenar både andlighet och lägret. Vikten av möten, vikten av mångfald för att dessa möten skall bli intressanta och givetvis vikten av att andligheten får korsa våra liv på ett modernt och relevant sätt. Patrull Snigel har valt sitt namn på grund av detta, att man tycker insidan är viktigast. Att bära på ett hårt skal, det gör bara snäckor!

Patrull Snigel har redan börjar förbereda en återträff med några grannpatruller, man har bytt kontaktuppgifter och minnet över kontakter i mobilen är övertrasserat. Tröttheten lär göra sitt under hemresan i morgon, säkert är det med stor saknad man somnar in med huvudet mot bilrutan. Ja ni vet, känslan av att allt gick så fort och nu är det helt plötsligt slut. En del i patrullen skall sommarjobba, andra kommer att åka på semester och någon kommer att vara hemma och vakta hunden. Det man har gemensamt är att alla kommer att längta tillbaka, frågan är hur man skall överleva längtan? Har du några tips, så dela med dig av dem nu!

By the way, Klasse döljer givetvis en klassisk scoutledarflint under sin lägerhatt...

  •     Vad är det viktigaste med scouting?
  •     Tror du alla tycker lika?
  •     Vad kommer du att sakna mest från lägret?
  •     Vad blir det första du gör när du kommer hem?

Bibelord:

    Och han sade till mig: ”Det har skett. Jag är A och O, början och slutet. Jag skall låta den som törstar dricka fritt ur källan med livets vatten. (Uppenbarelseboken 21:6)

Koranvers:

    Han låter er vakna p å nytt varje morgon, för att den tid som är fastställd för er skall gå till ända. D å skall ni föras åter till Honom och Han skall låta er veta vad era handlingar var värda. (6:60)

Symboliskt ramverk

Tidsåtgång