Reflektion/Andakt: MYRAN – Föräldrar

Tanken är att berättelsen ska beröra värderingar och allmänna frågor som alla kommer i kontakt med.

‹ Tillbaka
Instruktioner

Denna aktivitet innehåller ett kristet budskap och att du som är ledare själv behöver reflektera kring andakternas budskap innan de hålls för scouterna – eller vid behov göra om dem så att den passar din kårs scouter.

 

De går att läsa i vilken ordning man vill även om det är lämpligt att börja med ”Nya scoutkompisar” där patrullen Myran presenteras lite mer ordentligt och avsluta med ”Avsked”.Efter varje berättelse följer ett avsnitt som kallas för ”Samtal”. Tanken är att varje ledare ska kunna använda samtalsunderlaget på ett sådant sätt att det är anpassat för patrullen. Välj ut frågor och tankar så att det blir meningsfullt för scouterna.

 

Du är så pinsam! Niklas blängde på sin pappa. Det hade varit föräldrakväll på scouterna och Niklas pappa hade kommit tillsammans med Annas pappa och de andra patrullkompisarna. Kvällen hade inletts med att Helén hade hälsat alla välkomna och berättat lite om hajken som de skulle på om några veckor. Sedan var det dags för lägerbål. De hade ropat några rop, sjungit några sånger och sedan var det dags för lekar och sketcher. Niklas pappa hade naturligtvis varit uppe på en lek. Han hade själv varit med i scouterna när han var liten och dessutom hade Niklas storebror Karl varit med i scouterna för några år sedan, så Niklas pappa var känd av de flesta ledarna. Hans pappa gillade att skoja och därför brukade han vara med på sådana här lekar. De föräldrar som hade tagits upp på leken hade delats in i två grupper och de skulle gå ut och förbereda någon slags framträdande för scouterna.

Niklas visste vad det skulle bli – en sketch om en hundskit. Hans pappa brukade köra den i alla möjliga och omöjliga sammanhang. Egentligen hade det inte varit så farligt, det han hade gjort, men Niklas tycke inte om att se sin pappa spela fåniga sketcher. Att alla andra skrattade och tyckte att sketchen var rolig, spelade liksom ingen roll. 

- Skäms du alltid för mig? frågade pappa.

- Nej, svarade Niklas dröjande. Nej, inte alltid.

Han tänkte på när hans pappa är med och hejar på fotbollslaget. Han tänker också på den gången då han tog med Niklas och hans bästa kompis ut och fiska. Då var han så som Niklas vill att han ska vara. Han ser att hans pappa står och tittar på honom. 

- Nä, du är rätt okej för det mesta, men du, nästa gång får du köra en annan sketch, sa Niklas och nu skrattade de ihop.

Hemma hos Rikard sitter alla framför TV:n och äter kvällsmacka. Rikards mamma frågade hur det var på scouterna idag.

- Det var ju föräldrakväll, kommer du väl ihåg, svarar Rikard surt.

Hans mamma kunde inte komma ikväll då hon jobbade och hans pappa, som bor i andra änden av stan kunde inte heller gå. Rikard hade blivit lite ledsen att ingen av hans föräldrar kunde komma, men Ylvas hade inte heller dykt upp och då hade det känts lite bättre. 

- Javisst ja, sa mamma, det hade jag glömt. Var det roligt? 

- Jo då, svarade Rikard, ni skulle ha sett Niklas pappa, han var hur rolig som helst. Han och en annan pappa gjorde en sketch om en hundskit. 

Sedan berättade Rikard historien om hundskiten och allihop skrattade, fast den blev inte riktigt lika bra som när Niklas pappa hade spelat upp den. När Rikard skulle somna den kvällen funderade han på hur det hade varit om hans mamma och pappa hade bott tillsammans. Han var så liten när de delade på sig att han knappt minns hur det var. När han var yngre hade han ibland fantiserat om att hans mamma och pappa skulle flytta ihop igen men nu när han blivit större hade han gjorde han inte det längre. Både hans mamma och pappa hade nu andra de levde tillsammans med. Pappa hade Pernilla som han väntade barn med och mamma levde ihop med Andreas. Rikard hade liksom vant sig vid att ha det så här. Sedan hade han börjar fundera på hajken de skulle åka på i maj, han längtade redan.

Samtal

Att ha föräldrar är inte alltid lätt. Att vara förälder är nog inte heller lätt. Ibland är de pinsamma, ibland är de stränga, ibland är de skojiga, ibland är de sura osv. Vad tycker du om dina föräldrar? Är det viktigt vad dina kompisar tycker om dem? Är du stolt över dina föräldrar eller skäms du för dem? När är de bra att ha? Vad är det bästa med dina föräldrar? Har du sagt det till dem någon gång?

En ledare kan vara som en mamma eller en pappa, eller kanske som ett storasyskon. Hur är en bra ledare, tycker du?

 

Ibland pratar vi om Gud som fader eller far. Med det menar vi att Gud är som en förälder för oss. En som tar hand om oss, tröstar oss och är glada tillsammans med oss. Men en förälder kan också vara sträng och tala om de tycker att man ska uppföra sig. Det viktiga är ändå att Gud är som en riktigt bra förälder – han älskar oss som vi är. 

 

Skriv en stafettsaga om föräldrar. Stafettskrivning går ut på att en grupp tillsammans skall skriva en saga. Scouterna turas om att skriva och kan ändra sagan många gånger. Varje patrullmedlem får skriva max 3 meningar sedan fortsätter nästa och så håller det på tills någon skriver ett slut på sagan. Med de yngre scouterna kan det vara idé att ledaren skriver åt scouterna. Om man har en  stor patrull och är flera ledare kan det vara lämpligt att dela patrullen.

Material

Bibel, pennor, papper

Gruppstorlek
Tidsåtgång