Superhjältedräkt - från Terminsprogram Upptäckare Superhjältar

Mötet genomförs inomhus och gärna patrullvis.

‹ Tillbaka
Instruktioner

Kläder och symboler

Denna övning genomförs bäst i de olika patrullerna. Börja med att be var och en tänka på ett favoritplagg de har. Vad är det för plagg? Hur ser det ut? Varför är det en favorit? Be någon/några som vill berätta om sina favoritplagg.

Be sedan scouterna beskriva vilka kläder till exempel en lärare, en direktör, en hiphoppare har på sig. Diskutera om de tycker det är viktigt vad man har på sig och också varför det i så fall är viktigt/oviktigt. Försök få fram att kläder förenar människor och skapar en gemenskap samt att de även berättar något om den person som bär dem. Berätta också att vi i scouterna använder oss av en scoutskjorta. Diskutera tillsammans varför vi i scouterna har en skjorta. Vad tycker scouterna om den och vad tror ni andra tycker om den? Var tydlig med att även T-shirt och långärmad scouttröja räknas som scoutdräkt och att det går lika bra att använda dessa om man inte skulle vara förtjust i scoutskjortan.

Tillverka er superhjältedräkt

Efter diskussionen om kläder är det dags för scouterna att tillverka sin patrullsuperdräkt. Det kan till exempel vara att varje patrullmedlem gör sin egen T-shirt där patrullens namn eller symbol finns med. Använd er av textilfärger och se till att det finns lite olika schabloner som scouterna kan använda sig av. Ni kan också batikfärga tröjorna. I en hobbyaffär kan ni få hjälp med hur och vilket material ni behöver för att batikfärga eller måla med textilfärger.

Om ni inte vill måla på tröjor kan ni till exempel sy patrullmantlar, skapa patrullflaggor, trä pärlor på ett läderband som sedan blir patrullens kännetecken. Ni kan också göra vänskapsarmband där patrullens superkrafter knyts in! Fråga gärna scouterna vad de vill ska symbolisera just deras patrull.

Varför

Genom att tillverka sin alldeles egna superhjältedräkt övar scouterna på att vara kreativa och komma överens. De får också en ökad förståelse för hur kläder och symboler kan ge signaler till omgivningen. 

Material

Material för att tillverka superdräkter.