Torka mat och frukt inför hajken

Lär er om hajkmat och förbered tillsammans inför en hajk.

Instruktioner

Möte 1: Samla gruppen, diskutera igenom varför vi ska torka maten, istället för att köpa färsk mat och bära tungt. Prata igenom menyn inför hajken och fundera på vilka ingredienser som ska användas. Prata även om att kroppen behöver näring, även vid korta vandringar. En påse med frukt och nötter är snabb och bra energi.

Tillverka torkugn av flyttlåda och värmefläkt: Sätt upp flyttkartongen som en skorsten. Torkhyllor tillverkas av träram och finmaskigt nät. Hyllorna placeras sedan inuti flyttkartongen och värmefläkten står längst ner och blåser uppåt genom torkhyllorna.

 

Möte 2: Ledarna handlar innan mötet. Under mötet får scouterna förbereda för torkningen och lära sig hur man torkar.

Torka frukt till hajkgodis, t.ex. bananer, äpplen, aprikoser. Skiva, häng upp på snöre, låt torka till nästa möte. Låt scouterna göra sina egna hajkgodispåsar.

Läs gärna på om vilka torkningsmetoder som fungerar bäst för olika råvaror.

   

Material

Råvaror du vill torka
    Kniv, skärbräda, köksredskap
    Ev material till torkugn, dvs flyttlåda, finmaskigt nät, träram, värmefläkt

Sjukvårdsgrejer.

Gruppstorlek
Tidsåtgång