Våga elda! - från Terminsprogram Upptäckare Våga

Mötet genomförs utomhus. I en mindre omfattning går det mesta att göra inomhus om ni har tillgång till en öppen spis.

‹ Tillbaka
Instruktioner

Börja programpasset i helgrupp och fråga scouterna vad som krävs för att det ska bli en eld. (Syre + Värme + bränsle = eld) Illustrera gärna varje beståndsdel med ett föremål eller en gest så att scouterna minns och kan relatera till detta. Om de stöter på problem när de ska göra sin eld senare är det klokt att låta dem fungera på vilken/vilka beståndsdelar som kan orsaka problemet.

När ni känner att scouterna förstår vad som behövs för att göra en eld är det dags att låta dem prova. Låt scouterna arbeta i sina patruller. Scouterna gör samma saker på båda stationerna och en ledare behövs per station.

Börja med att lära scouterna hur man bygger en eld. Visa en pagodeld (byggs som ett timmerhus med tändved i mitten). Denna eld används vid matlagning och lägerbål då den snabbt flammar och ger en fin glöd. Visa även en pyramideld, som är en typisk lägerbålseld. Den brinner länge och falnar långsamt. Ledarna kan ha klyft en del av veden men låt de scouter som är mogna själva få klyva ved. De som inte är mogna för att använda yxan kan istället hjälpa till att spänta stickor med en späntkniv. Instruera scouterna i dessa två moment.

Upptäckarscouter vill gärna fylla eldar med tidningspapper, gräs, kartonger och annat skräp de hittar i naturen. Lär dem att detta inte är bra. Framförallt så hjälper inte gräs till att skapa eld, utan det skapar bara rök. Låt scouterna även testa att tända med detta så förstår de varför det inte är till någon hjälp.

Scouterna gör varsin hajkbanan (skär en skåra i en banan, tryck i choklad och låt den sedan grillas i glöden). När alla ätit sin banan släcker ni eldarna samt ser till att platserna lämnas städade och snygga.

Varför

Kvällens program har i syfte att Upptäckarcouterna ska få prova på hur man bygger en eld och håller den vid liv. 

Material

Knivar, Yxor, Ved, Bananer och choklad till hajkbanan, Tändstickor, En hink med vatten till varje eld

Tidsåtgång