Våga hajka - från Terminsprogram Våga

Detta möte är en förberedelse till den kommande hajken.  Fråga i början av mötet hur det känns inför hajken. Har någon sovit borta förut? Vad tror scouterna att man gör på en hajk?

‹ Tillbaka
Instruktioner

Vi börjar med leken Hajken. Alla sitter i en ring. Var och en får i uppgift att ”vara” ett föremål som man kan ha med sig på hajk (se fetstilade föremål nedan). Om det är många scouter i avdelningen, låt flera vara samma föremål. Berätta sedan sagan nedan. Varje gång man hör sitt ”namn” (sitt föremål) nämnas ska man resa sig och gå ett varv runt ringen.

”Scoutavdelningen Spårhundarna skulle ut på hajk. Antonio hade varit noggrann med att packa med sig sitt gosedjur. Hans pappa hade sett till att han också hade tandborste och tandkräm med sig. Så fort alla möttes utanför scoutlokalen började det regna. Felicia var snabbast med att ta fram sina regnkläder ur ryggsäcken men ledaren Lussan hade glömt sina! Hon fick hålla sin ryggsäck över huvudet som skydd! Alla började vandra mot stället där de skulle sova. Felicia berättade för Antonio att hon hade en jättevarm sovsäck med sig. Det hade Antonio också men han var lite orolig att det skulle vara hårt att sova på det tunna liggunderlaget. När avdelningen hade gått en stund var det dags att stanna för att laga lunch. Alla tog fram sina matsaker, kåsor och bestick. Man fick också sätta på sig extrakläder för det var kallt att sitta och äta istället för att gå. Det tog lång tid att diska alla matsaker när alla hade ätit. Efter att ha lekt en massa lekar och gjort roliga saker och ätit middag och sjungit sånger kring lägerelden skulle alla gå och lägga sig. Alla tog fram sin tandborste och sin tandkräm och sitt gosedjur och sin sovsäck och sitt liggunderlag. Ryggsäcken blev nästan tom. Bara regnkläderna och extrakläderna låg kvar i botten.”

Alla samlas i en ring. Gå igenom muntligt det som är viktigt inför en hajk. Se till att scouterna får göra sig hörda och att de får ställa frågor om det de undrar över. Det som bör gås igenom är:

 • att det är viktigt att packa själv så att man själv vet vad man har med sig och var i ryggsäcken det ligger, men att man mamma eller pappa ska vara med
 • regler kring mobiltelefon och godis, som ni ledare kommit överens om

 • att det är viktigt att veta var i ryggsäcken regnkläderna ligger så att man snabbt kan få upp dem om det

  skulle börja regna

 • att man kommer att behöva äta ordentligt även om det regnar, även om man tycker att maten inte är så god och även om det är tråkigt och man hellre vill göra något annat, annars mår kroppen och knoppen inte bra

 • att man kommer att behöva bajsa och kissa när man är på hajk och att man då kan be en ledare om hjälp, men att man också kan bestämma vem som är ens ”toakompis” som man kan gå tillsammans med. Gå igenom hur man går på toa dit ni ska, om man går i skogen eller på utedass eller om det är en vanlig toalett

 • att det är viktigt att ha ett gosedjur med sig så att det känns lite som hemma, och vad man gör om man få hemlängtan (prata med en kompis och/eller en ledare)

Dela in scouterna i tre patruller. Varje patrull går tillsammans med en ledare igenom hur man packar en ryggsäck och vad som ska vara med. Visa och läs en packlista, visa packpåsar, och i vilken ordning det är bra att packa sakerna i ryggsäcken (det som man kommer att behöva först ligger högt upp och det som man kan behöva snabbt ligger ytterst)

Låt scouterna samlas i en ring. Två ledare spelar upp ett rollspel, där de går på hajk med varsin ryggsäck. En har inte packat sin ryggsäck själv, har allting huller om buller utan packpåsar och har glömt gosedjuret. Den andra har gjort allting rätt. Beskriv att det börjar regna, att de ska äta, att de ska gå och lägga sig. Låt scouterna skratta och fråga.

Sista aktiviteten på mötet är att leka en stafettlek. Dela in scouterna i tre patruller. Varje patrull ställer sig på ett led, där scouterna i patrullen står bakom varandra. En bit bort har varje patrull en korrekt packad ryggsäck som ska innehålla regnkläder, matsaker, sovsäck, gosedjur, plåster, ficklampa och tandborste. Är ni fler än 7 stycken i en patrull måste en sak läggas till! En ledare ger signaler om att den första i varje patrull- led ska springa och hämta en sak ur ryggsäcken. Signalerna är: Det regnar (spruta med en blomspruta, scouterna ska hämta regnkläder), Det är mat (”matklockan”/ringsignal på mobilen ringer och scouten ska hämta matsaker), Det är sovdags (lyset släcks och scouterna ska hämta sovsäck, tandborste godkänns också), Någon har fått ett sår (ropa ”jag ramlade” och scouterna ska hämta plåster), Tandtrollen kommer (prassla med en godispåse och scouterna ska hämta tandborste). Eftersom varje steg i stafetten avslutas för sig så är det inget lag som riktigt ”vinner”.

Avslutningsceremoni

Låt scouterna samlas i en ring. Låt scouterna berätta hur det känns inför hajken. Låt scouterna ställa frågor, och fråga själv om det är spännande, läskigt, roligt med hajk? Sammanfatta syftet med dagens scoutmöte.

Varför

Spårarscouterna får utmana sig själva i att gå en sträcka med packning, lösa problem tillsammans i patruller, laga sin egen mat och våga sova borta, allt med stöd av ledarna. 

Material
 • 3 ryggsäckar samt innehåll till 3 ryggsäckar (extrakläder, sovkläder, regnkläder, matsaker, gosedjur, tandborste, plåster, packpåsar, sovsäck, liggunderlag, handduk, följ den packlista ni använder på hajken!)
 • Mobiltelefon, för ringsignal
 • Blomspruta med vatten
 • Plåster
 • Tom godispåse
Åldersgrupp
Tidsåtgång