Våga röra dig! - från Terminsprogram Upptäckare Våga

Dagens möte går ut på att låta scouterna utmana sig själva fysiskt. Scouterna får chans att upptäcka vad de klarar, ensamma och tillsammans. De ska också få en känsla för att alla människor är lika och olika. 

‹ Tillbaka
Instruktioner

Låt scouterna arbeta i sina patruller. Varje patrull får sedan gå igenom tre stationer.

1. Rockring
Hela patrullen ska ta sig igenom en rockring på snabbast möjliga tid. Efter första försöket: reflektera - hur kan man göra för att det ska gå snabbare?

2. Huggkubbe
Prova att få alla i hela patrullen att samtidigt kunna stå på en huggkubbe. Ta tid hur länge det fungerar innan någon trillar av. Efter första försöket: reflektera - hur kan man göra för att det ska gå snabbare?

3. Ögonfärg
Ge patrullen i uppgift att ställa sig på en linje efter ögonfärg. Förslagsvis mörkast i ena änden och ljusast i den andra. När scouterna är klara: reflektera – hur var det att titta in i andras ögon? Var det svårt att veta vilken färg dina egna ögon hade i förhållande till de andras?

När alla gjort alla tre stationerna får scouterna i varje patrull i uppgift att mäta varandra, och att hitta svaren på följande frågor:

  • Vem har längst överarm?

  • Vem har kortast fötter?

  • Vem har längst lillfinger?

  • Vem har tjockast handled?

  • Vem har kortast hår?

  • Var på just din kropp finns 1 decimeter/10 centimeter?

Varför

Dagens möte går ut på att låta scouterna utmana sig själva fysiskt. Scouterna får chans att upptäcka vad de klarar, ensamma och tillsammans. De ska också få en känsla för att alla människor är lika och olika. Vi är alla bra på olika saker, vi ser olika ut och vi tänker olika men vi är alla människor. Fysiska utmaningar handlar också om att känna av gränser för sig själv och andra. Hur gör man om något tar för hårt i en, hur säger man ifrån? Och hur vet man om man tar för hårt i någon annan? Vad är okej och vad är inte okej? 

Material

Rockring, Huggkubbe, Måttband, Snören, Kåsor

Tidsåtgång
Typ