Vi tillverkar personliga bestick - från terminsprogrammet Våga

Mötet utförs enklast inomhus med tillgång till bord och stolar, men om det är uppehåll kan mötet även göras utomhus. Det är bra att förse bordet med någon form av vaxduk som är enkel att torka av då hantverket kan vara kladdigt.

‹ Tillbaka
Instruktioner

Samla alla scouter och dela ut bestick så att varje scout har en gaffel, kniv och en sked. Låt scouterna sitta patrullvis, eller dela in dem i grupper om ni saknar patruller. Materialet som används är cernitlera (se mer under fliken Material) Fördela leran och dess olika färger och dela ut så att varje patrull har ungefär likvärdigt material.

Instruktionerna är enkla. Med hjälp av leran tillverkar de själva sin utsmyckning som pressas fast mot bestickens skaft.

Allt eftersom scouterna blir klara samlar ni ihop besticken på brickor. De är inte redo att användas ännu utan först måste besticken tillbringa en tid i ugnen. Exakt tid och gradantal framkommer på förpackningen till cernitleran.

Varför

Scouterna skapar personliga bestick så att de får en gaffel, kniv och sked som är deras egen och inte kan blandas ihop med kompisarna när de är på hajker och läger. Scouterna tränar sitt kreativa skapande och väljer motiv som visar att besticken tillhör just dem. 

Material

En gaffel, kniv och sked till varje scout. Detta går oftast att hitta billigt på en second hand-butik eller köpa till ett högre pris i varuhus. Besticken ska vara rostfria och inte ha några utsmyckade skaft.

Cernitlera eller motsvarande, finns att köpa på hobbyaffärer. Köp 4-5 olika
färger. Hur många paket som går åt beror helt på hur många scouter ni har.
Förklara för expediten vad ni ska göra så kan ni säkert enas om en lagom mängd. Ett tips är att köpa lite mer än vad man tror går åt och sedan lämna tillbaka förpackningar som inte blev öppnade.

Ugn (har ni ingen att tillgå i scoutlokalen blir det nog så att den scoutledare som bor närmast lokalen får den äran att ta hem besticken och grädda dem i ugnen enligt anvisningarna på förpackningen till cernitleran)

Åldersgrupp