Äggfarkoster - från Terminsprogram Pettson och Findus

Berätta för scouterna att ni denna termin ska arbeta med temat Pettson och Findus. Fråga scouterna vad de vet om Pettson och Findus, känner alla till gubben och hans egendomliga katt? Läs sen boken Rävjakten för scouterna och berätta att Pettson och Findus inte bara lyckades skrämma bort en räv, utan att ingen sen den natten har sett till Tofs. Var kan han vara? Pettson och Findus har lite dåligt samvete över det här och vill inget mer än att hitta Tofs, men för att göra det behöver de scouternas hjälp!

Denna aktivitet kommer från från Terminsprogram Spårare - Pettson och Findus. 

Äggfarkoster - från Terminsprogram Pettson och Findus

Läs texten här nedan högt för scouterna, om ni vill göra det mer levande kan någon av ledarna klä ut sig till Pettson eller Findus och återberätta historien. Pettson och/eller Findus kan då komma in och avbryta pågående aktivitet och ha med sig lådan. Annars kan ni ledare ta in lådan som ni fått av Findus och berätta historien om hur han hittade den samt hur scouterna får sin första nyckel.

Häromdagen när Findus var ute och spatserade i trädgården, som han så ofta gör, snubblade han över en stor ful låda som låg halvt gömd i snön. - Vem har lagt den där!? sa han surt medan han gned sitt knä som faktiskt gjorde ganska ont. Efter en stund hade han hämtat sig och bestämde sig för att gräva upp lådan och ta reda på vad som fanns i. När han grävt ett bra tag fick han äntligen upp lådan bara för att upptäcka att den var låst. Inte mindre än fem hänglås kunde han räkna till! Elakt att retas så med en så nyfiken katt som Findus. Men vänta nu, hade han inte skymtat en nyckel inne hos hönsen för ett par dagar sen? I vilket fall så måste han få in lådan först, så att inte någon fick för sig att flytta på den. Han såg minsann hur några mucklor stod och stirrade surt på honom runt husknuten. Sagt och gjort! Lådan släpade han med sig in i köket och då upptäckte han en liten lapp på lådans ena sida. ”Högst hemliga uppgifter om en räv vid namn Tofs. Hålls borta från katter, gubbar och scouter!” Nu har mucklorna minsann hittat på något riktigt tokigt tänkte Findus och kände sig ännu mer säker på att han bara var tvungen att få upp lådan. Mot hönshuset!
- Och varför skulle vi hjälpa dig? Kacklade Pillan tjurigt när Findus frågade om han kunde få nyckeln hon låg och ruvade på.
- Men om jag hjälper er att bygga äggfarkoster, så ni kan få ner äggen från de högsta hyllorna och gömma dem från Pettson, kan jag inte få nyckeln då?
- Jooo, det ska vi nog tänka lite på. Svarade Pillan.

Så nu är den stora frågan: Kan ni hjälpa Findus att bygga äggfarkoster åt hönorna så ni tillsammans kan få den första nyckeln till lådan och kommer en liten bit på vägen att lösa mysteriet med Tofs?

 

Instruktioner för äggfarkoster

Tanken är att scouterna bygger varsin äggfarkost som ska släppas från en eller flera höjder. I farkosten befinner sig ett ägg som inte får krossas vid landning.
Scouterna får tillgång till diverse byggmaterial såsom frigolit, kartong, bubbelplast, tejp, färgpennor, pinnar, flörtkulor m.m. Under 30-45 minuter får scouterna sedan bygga sin äggfarkost på ett så stabilt och säkert sätt som möjligt. Avsluta med att farkosterna med äggpassagerare släpps ned från en höjd för att se vilken farkost som klarar sig bäst.

När ni är klara får scouterna en nyckel och kan låsa upp ett av de fem hänglåsen.

Boken Rävjakten av Sven Nordqvist, finns att låna på de flesta bibliotek. En låda med fem hänglås samt en lapp med citatet från texten ovan. Dagens nyckel.
Material till äggfarkoster.
Ägg.