Alla väders vandring

Detta är en aktivitet kopplat till månadens märke i oktober 2023, Väder. Under aktiviteten får scouterna utforska hur de skulle hantera olika väder på en hajk eller vandring på ett roligt och engagerande sätt.

Alla väders vandring

Patrullen får i början av mötet packa en ryggsäck med valfritt innehåll av de kläder/tillbehör som ledarna lagt fram som patrullen tror de behöver om de ska gå på en vandring där alla sorters väder kan uppstå.  

 

Erbjud scouterna följande saker:  

  • Regnkläder och stövlar 
  • Vinterjacka, termobyxor (eller overall). Tjocka vantar, mössa, halsduk, vinterkängor 
  • Shorts, linne/tshirt, solhatt/keps, solkräm, solglasögon, sandaler/gympaskor, vattenflaska 
  • Tunnare jacka, kängor, fingervantar, långbyxor, tröja 
  • Lägg gärna till även andra föremål som kan vara användbara eller som inte fyller någon egentlig funktion för vädret exempelvis paraply, flip-flops, baddräkt, lägerfilt 

 

Bestäm en lagom lång sträcka som ni ska gå under mötet. (ge scouterna en karta om ni vill). Med jämna mellanrum under vandringen kommer en väderleksrapport då scouterna tillsammans ska packa fram de delar av packningen som de skulle behöva klä på sig vid det vädret. Diskutera kort tillsammans varför de valt som de gjort. När ni diskuterat klart ska scouterna packa ner kläderna ordentligt i ryggsäcken igen (så de vet var alla olika kläder finns). Gå en sträcks och läs sedan upp en ny väderleksrapport. Låt scouterna turas om att bära ryggsäcken eller själva bestämma hur de ska frakta med den.  

Ni kan välja att ha en ledare som är meteorolog som läser upp väder ni bestämt i förväg, lotta ut vädret med lappar eller snurra fram väder på ett hjul. Använd gärna både tydliga väderprognoser som 20 cm snö eller stormvarning samt mer osäkra prognoser som risk för regn, kan blås upp, stundtals soligt osv.  

När ni är tillbaka från vandringsrundan reflekterar ni gemensamt över hur en ryggsäck behöver packas för olika sorters hajker beroende på årstid och väderprognoser.  Reflektera över om de tog med sig bra saker, om det var något som saknades i packningen, om de skulle packa annorlunda om de gjorde om det.  

Scouterna får över på kritiskt tänkande och problemlösning samtidigt som de över inför verkliga situationer när de är ute i naturen.

Olika typer av kläder för scouterna att ta med sig på sin vädervandring, tex:

  • Regnkläder, stövlar, vinterjacka, termobyxor (eller overall). Tjocka vantar, mössa, halsduk, vinterkängor, shorts, linne/tshirt, solhatt/keps, solkräm, solglasögon, sandaler/gympaskor, vattenflaska, tunnare jacka, kängor, fingervantar, långbyxor, tröja 
  • Lägg gärna till även andra föremål som kan vara användbara eller som inte fyller någon egentlig funktion för vädret exempelvis paraply, flip-flops, baddräkt, lägerfilt