Among Us - digital aktivitet

En perfekt aktivitet för det digitala mötet! Among us är ett digitalt spel som man spela antingen på datorn eller på telefonen. Among us kan liknas vid en digital version av leken "Maffia" samt leken "Varulv". Man kan vara upp till tio spelare åt gången och den passar alla åldrar!

Among Us - digital aktivitet

Innan man påbörjar aktiviteten så kan det vara bra om de som deltar antingen laddar ner appen eller hittar hemsidan där man spelar. Om man vill spela bara med de i sin patrull/kår så är det viktigt att den som håller i mötet startar ett eget spel, annars hamnar man med andra okända personer. Det gör man genom att "hosta" ett spel och sedan dela lösenordet med de man önskar ska spela med en.

Spelet går ut på att ni alla spelar som varsin tecknad gubbe ombord på ett rymdskepp. När spelet börjar får ni alla en rad olika uppdrag som ska utföras (som att laga elledningar eller fylla upp olja i en tank) under spelets gång. Twisten är bara att upp till tre av er är en bedragare, The Impostors. En hemlig, mordsugen alien som ser ut som alla andra men vars uppdrag är att ta livet av de andra spelarna innan de upptäcker att det hänt. Det gäller att vara klurig, inte avslöja sig och lyckas lura de andra att någon annan i gruppen är bedragaren.

Spelet går till såhär:

1. Varje omgång börjar med att alla får en roll – antingen Crewmate eller Impostor – och sedan ska ni börja utföra de uppdrag som står uppe till vänster på skärmen.

2. Crewmatesen har sedan som uppgift att ta sig runt på rymdskeppet och göra så många uppdrag som möjligt. Den/de som är Impostor försöker samtidigt sabotera uppdragen och ha ihjäl så många de kan utan att bli upptäckt. 

3. När någon dör så kallas det till Diskussion. Här ska alla nu diskutera vad som hänt, var har alla varit? Vem av er är bedragaren?

4. Efter diskussionen så röstar man om vem man tror är "impostor". Om det blir en majoritet som tror att någon är en impostor så kastas den ut ur spelet. Man får direkt veta om man hade rätt eller om den som man kastade ut var en vanlig crewmate.  Om det var en vanlig crewmate så börjar nästa omgång där fler uppgifter ska utföras och fler antagligen kommer hittas döda.

5. Spelet slutar antingen när man kommit på vem som är bedragaren och en majoritet röstar på denne. Eller när alla uppdrag är utförda och minst en av er fortfarande lever. Eller när impostorn mördat alla utom en av er – då vinner den onda sidan!

Alla som deltar i aktiviteten måste antingen ha en dator eller en telefon med appen för Among us nedladdad. Man behöver även ha tillgång till internet.