Baka bröd över öppen eld

För att scouterna ska få testa på saker i en ny miljö. Det finns många enkla sätt att baka, även utan ugn.

Baka bröd över öppen eld

Några allmänna tips vid brödbakning

 •     Använd minst en tredjedel vetemjöl i degen gör att den jäser lättare och att brödet inte smular.
 •     Vira degbunken i ett liggunderlag eller en sovsäck så jäser degen snabbare; deg jäser alltid bäst på varm och dragfri plats.
 •     Salt ger smak och gör degen lättare att knåda.
 •     Lite fett i degen gör brödet saftigare och mer hållbart.
 •     Kryddor ger mustig smak, t ex anis, fänkål eller kummin.
 •     Vetekli och vetegroddar kan blandas direkt i degen och gör brödet extra nyttigt och fiberrikt.
 • När man bakar över öppen eld är det viktigt att göra upp en rejäl brasa. Glöden kommer annars inte att räcka för att grädda hela baket. Gräddning kräver en någorlunda jämn temperatur. Kontrollera därför elden hela tiden.

Matbröd i järnstekpanna

    2½ dl vetemjöl
    1 tsk bakpulver
    ¼ tsk salt
    1 dl vatten eller mjölk
    en liten klick smör

Blanda alla ingredienser. Baka ut degen till tunna, runda kakor. Grädda på svag värme i en vanlig tjockbottnad, mjölad stekpanna med en annan stekpanna lock. (OBS! Ej med plasthandtag.) Vänd pannan efter en stund.
Pinnbröd

Likadan deg som till Matbröd i stekpanna används till pinnbröd, men lindas då runt pinnar och gräddas över öppen eld.
 

Bröd i löv

Rör ihop en ganska fast smet av valfritt slag (den bör dock innehålla bakpulver) eller använd pannkaksmix. Samla ihop ordentligt med löv (helst stora, av lönn eller liknande). Lägg 4-6 lager löv kring degen och bind om ganska löst med ett snöre. Lägg paketet mitt i glöden och se till att det blir ordentligt begravt. När de yttre lövlagren förkolnat brukar också brödet vara färdigt.

Sockerkaka i apelsin

    2 dl vetemjöl
    1 tsk vaniljsocker
    1 dl socker
    1½ tsk bakpulver
    1 dl mjölk
    50 gr margarin
    1 apelsin per person

Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Tillsätt mjölk och smält margarin. Dela apelsinerna -ena delen blir själva formen, den andra blir lock (fruktköttet äts tillsammans med kakan eller som efterrätt) och häll smeten i ena skalhalvan. Lägg på locket och placera apelsinen i glöden. Sockerkakan ska vara alldeles torr inuti när den är färdiggräddad. Pröva med en sticka. När stickan känns torr är sockerkakan färdig.

Brödbakning på varm sten

Välj ut en sten, stor och platt -inte över 5 cm tjock. Placera stenen på glöden och lägg också glöd ovanpå. Värm stenen långsamt och jämnt. Placera den sedan på färsk glöd och borsta av den. ”Bakplåten” är klar! När ena sidan svalnat -vänd stenen och borsta av andra sidan för att få en ny yta att grädda på. Matbröd i järnstekpanna går bra att grädda på varm sten.

Ett annat tips är att använda en ”Dutch oven”, en järngryta med lock ovanför öppen eld. I den kan praktiskt taget allt bröd bakas. (Googla Dutch oven för bild och mer tips). Ett annat bakningstips är reflektorugn, som också gräddar brödet runt om och reflekterar värmen från elden.

 • Ingredienser
 • stenar
 • kvistar
 • tändare/tändstickor
 • löv