Baka och få hållbarhetstänk

För att få klimattänk i vad vi äter bakar man ett möte och följer upp med att räkna transportvägarna för var allt är producerat. Enkelt sätt att visa på klimatavtrycket. 

Baka och få hållbarhetstänk

Välj 2 bakverk med olika "transportmängd". Transporterna är en stor bidragande del av miljöpåverkan. Vårt val på bakverk som vi tillagade patrullvis föll på:

- chokladkaka i apelsinhalvor, bakad över öppen eld. För att få till värmen i kakan lindandes halvorna in i aluminumfolie. Det går givetvis att baka bara i apelsinerna, men nu ville vi vara miljöovänliga och spara några kronor.

- äppelgojs i stormkök (stek äpplen i stormköket i smör, tillsätt kanel, havregryn, socker och värm upp). Till äppelgojset serverade vi grädde.

När vi fikat klart berättade vi att nästa gång skulle vi titta på hur långt allt hade färdats för att hamna i våra magar. Detta gav scouterna en chans att fundera.

Mötet efteråt började vi med att gissa vad som var miljövänligaste bakverket. Därefter räknade vi hur många mil alla indigrienserna hade färdats och sedan räknade vi ut antal mil/gram. Chokladkakan i apelsin vann. Eftersom vi dessutom hade använt aluminiumfolie fick vi möjlighet att prata om varför detta inte ska användas mer än sparsamt. Aluminiumfolie tillverkas av aluminium, som är ett mycket energikrävande material att tillverka (smälttemperatur 660 grader) och dessutom mycket svårt att bryta ner som avfall. Slänger du aluminiumfolie i naturen tar det 16 år innan den har brutits ner.

Detta är ett enkelt sätt för alla, även spårare, att förstå hur långt saker transporteras för att vi ska äta dem. Pekar man på Madagaskar på kartan och avståndet till Sverige blir det väldigt påtagligt. Även om kanelen i vårt fall hade åkt långt så gav det inte så mycket påverkan pga mängden och att allt annat var lokalproducerat. Vi hade förberett och tagit reda på transportvägarna har man äldre scouter kan de få googla själva.

Lära scouterna:

  • matlagning utomhus
  • göra miljövänliga matval
  • sammarbetsövning

Material till att tillverka två bakverk.