Drömfångare - från Terminsprogram Redo för läger

I den här aktiviteten får scouterna vara kreativa samtidigt som vi får prata om mörker, rädsla och mardrömmar - passande för det kommande lägret eller hajken. 

Drömfångare  - från Terminsprogram Redo för läger

Dela upp scouterna i patruller runt bord med material. Om det finns möjlighet så sprid ut patrullerna i olika rum. Om det är möjligt så sätt en ledare med varje patrull. Vid varje bord finns det allt material de behöver samt en redan färdig drömfångare. Det är bra att ha ett färdigt exempel för då kan scouterna själva se hur de kan göra istället för att fråga hela tiden.

Drömfångaren görs av en vit engångstallrik i papp.

  1. Klipp bort bottenplattan i papptallriken. Kan vara enklare att rita ett streck först innan man klipper. Klipp inte upp på den böjda kanten.

  2. Gör hål (8-10 st) längs innerkanten, inte för nära hålet. Gör också tre hål i nedre ytterkanten och ett i övre ytterkanten. Gör hålen med håltagare eller något vasst som en syl eller spik.

  3. Ta en bit garn och trä den kors och tvärs mellan hålen i innerkanten. Knyt fast. OM det är svårt att trä igenom garnet kan man ta en bit tejp och tejpa runt garnändan (som på skosnören) så blir det lättare att trä igenom.

  4. Ta tre korta garnbitar och fäst dem i de tre nedre hålen.

  5. Trä pärlor på de nedre garnbitarna och fäst en fjäder med tejp längst ut.

  6. Fäst en garnbit i övre hålet – för att hänga upp drömfångaren i.

  7. Måla drömfångaren i valfri färg och mönster med kritor

Under tiden ni jobbar tillsammans så är det ett bra tillfälle att berätta mer om drömfångarna och om hur det känns när man sover borta:

En drömfångare är ett indianskt magiskt föremål, som man hänger upp i taket där man sover och som då sägs fånga upp onda drömmar. De tillverkades först av Ojibwastammen i Nordamerika. Man gör ett nät för att hålla de onda drömmarna borta. De goda drömmarna kan komma igenom i mittenhålet. Indianerna trodde att om man hängde drömfångaren ovanför sängen slipper man onda drömmar.

Fråga scouterna om de har haft någon mardröm och hur det känns. Prata om att även om drömmar känns som de är på riktigt så är det inte de. Prata om mörker och att många tycker att det är lite läskigt. Varför är det så? Få scouterna att tänka efter varför det kan bli läskigt i mörkret och vad man kan göra för att det ska bli mindre läskigt. Är det mindre läskigt om man har en ficklampa, en kompis osv. Fortsätt med att prata om hur det är att sova borta. Har scouterna sovit borta innan? Vad är det som är roligt med att sova borta och vad kan vara lite svårt? Vad kan man göra om det är svårt att somna? Prata om att det är bra att ha en nalle eller så med sig när man åker på hajk eller läger. Hur kan man hjälpa varandra om någon har hemlängtan eller är mörkrädd?

Man kan låta scouterna ta hem sin drömfångare, eller så samlar ledarna in dem för att ta med på hajken som har nybyggartema och de passar extra bra.

Scouterna får vara kreativa samtidigt som vi får prata om mörker, rädsla och mardrömmar, vilket är bra inför hajken och det kommande sommarlägret. Drömfångarna tar vi med ut på hajken och lägret och hänger dem där scouterna sover.

  • Vita papptallrikar
  • Håltagare eller något annat vasst
  • Garn i olika färger
  • Tejp
  • Pärlor eller sugrörsbitar
  • Påskfjädrar
  • Kritor