Ensamhajk

Ensamhajk görs i början av utmanartiden.
Ensamhajk

Ensamhajk görs i början av utmanartiden och är dels en personlig utmaning för de flesta och dels ett tillfälle då utmanaren samlar ihop och funderar igenom vad hen lärt sig i och utanför scouterna och få koll på sin personliga utveckling.

 

Utmanaren är för sig själv i naturen ett dygn. Hen lagar sin mat själv och sover ensam en natt. Utmanarboken ska med och läs igenom texterna med de 14 målspåren ordentligt. Sprid ut läsningen över dygnet, så att bara ett målspår i taget läses.

När man läst ett målspår så fyller du delen som handlar om det målspåret i ditt profilkort som du hittar i Utmanarboken. Då får man verkligen en chans att tänka igenom vad målspåret betyder  och hur långt man kommit i utveklingen inom just det målspåret.

Alla i utmanarlaget gör hajken samma dygn och så pass nära att alla efter ett dygn träffas på samma ställe. Då pratar patrullen tillsammans vad de vill göra och ha ut av sin tid som utmanare.

Att tänka på

Känns det otäckt att vara själv? Södermalms utmanare löste det genom att vara på en ö där de kunde se varandra. Första natten var för egen reflektion och andra natten hade de gemensam samling och satte hela sitt terminsprogram. Det går också bra att göra den med en patrullkompis, men var helt tysta under tiden. Att färdas, slå läger och laga mat ihop utan att prata med varandra är också en ny utmaning för de flesta.

 

Hajkutrustning och Våga utmana!, utmanarnas egen bok (finns i Scoutshopen)