Film med samtalsfrågor för utmanare - Suntprat
Suntprat vill inspirera till och ge verktyg för att sätta igång fler samtal kring alkohol, andra droger, nätporr, gaming och sociala medier. Dessa områden finns i ungas vardag och unga behöver förhålla sig till dem. I den här övningen får utmanare se en film där Harry Skärlund på ett bra och respektfullt sätt pratar om sin erfarenhet av porr. Filmen och samtalsfrågorna ger möjlighet att prata om ett ämne som kan kännas laddat och svårt. Suntprat är skapat av Equmenia och Hela människan.
Instruktioner
Förberedelser:
Vi ledare kanske inte alltid är så vana eller bekväma med att prata om porr. Men ge det en chans, för unga vill och behöver ha vuxna att prata med om det.
I filmen berättar Harry Skärlund på ett bra och respektfullt sätt om sin erfarenhet av porr. Genom att använda den kan ni lägga fokus på det han säger. Varken du som ledare eller scouterna ska känna sig pressade att säga mer än det som känns okej. Titta på filmen i förväg, och om du vill kan du välja ut frågor nedan som du tror passar dina scouter.
Innan ni börjar prata om filmen kan ni använda Samtalsreglerna som finns som bordsryttare, bland annat om respekt för varandras olika tankar och om att samtalet stannar i gruppen. De bifogade filen med samtalsregler.
Vill du förbereda dig mer så finns fler filmer om porr som ligger på samma sida som filmen om Harry. Dessa är delar i Suntprats ledarutbildningsfilmer. suntprat.se/natporr
Intro
Vi ska se på en film där Harry Skärlund berättar om sin erfarenhet av att kolla mycket på porr. Porr kan påverka oss på olika sätt, oavsett om vi själva tittar eller inte tittar. Kanske det känns spännande eller inspirerande, kanske det känns äckligt eller avskräckande, kanske känns det ojämlikt eller kränkande. Porr kan påverka förväntningarna på oss själva och på andra, och på så sätt också påverka dem som inte tittar. En del har svårt att sluta titta på porr, även när de inte vill titta. Det är kanske inte så ofta vi pratar om porr men det ska vi göra nu. Inte för att bestämma om det är rätt eller fel, utan för att tillsammans reflektera över hur porr påverkar oss själva, andra människor och vårt samhälle på olika sätt. Suntprat – vad tar plats i ditt liv?
Se filmen Att möta nätporr som finns en bit ner på sidan suntprat.se/natporr
Digitalt alternativ: Visa filmen och ha samtalsfrågorna i ett videomöte. När du ska dela filmen kan du behöva du välja "dela datorljud" när du ska dela skärm.
Samtalsfrågor till filmen
Läs igenom frågorna och prata om alla eller de du anser är viktigast att hinna.
- Det som Harry berättar om, är det vanligt eller ovanligt, tänker du?
- Varför var det svårt för Harry att sluta titta på porr när han väl börjat, tror du? Han säger: “då var det ju kört, … man var fast, jag var det i alla fall”
- Harry säger att samtycke inte ses i porr. Det finns en lag om samtycke när det gäller sex, vad innebär samtycke? Extratips om Samtycke: https://www.youtube.com/watch?v=6i0JAfxbbKc eller på engelska: https://www.youtube.com/watch?v=oQbei5JGiT8
- Harry blev osäker på sig själv när det gäller sex och kopplade ihop det med att han tittade mycket på porr. Vad skulle du säga till Harry eller någon annan som upplever något liknande?
- Harry pratade inte med någon om det hans såg på porrfilmerna. Hur pratar vi om porr på ett bra sätt? Vem är det bra att prata om porr med?
- Harry säger: “Det är massa saker som sex är, som man aldrig ser i porren”. Han tycker att porr ger en felaktig bild av sex, men en del andra tycker att porr är bra för att lära sig om sex. Vad tänker du?
- Påverkar det oss olika om man är tjej/kille/hetero/homo/tonåring/barn/vuxen som tittar på porr? På vilket sätt i så fall?
Varför
För att få prata om sådant som kan vara svårt att prata om men som finns i många ungas liv.
Bordsryttare med samtalsregler
Filmen Att möta nätporr som finns en bit ner på sidan suntprat.se/natporr
Samtalsfrågor