Fyra hållbarhetsutmaningar hos Aeropodderna

Detta är en aktivitet från Jamboree22s upptäckarprogram. Denna aktivitet fick upptäckarna prova på i världen Aero. I Aero mötte de drömmen om en levande planet. Anpassa gärna aktiviteten efter era förutsättningar. 

I den skogstäckta världen Aero bor Aeropodderna bland träden. De håller till i sina hängande hus och på gångbroar mellan träden för att inte störa naturen på marken och göra så liten påverkan som möjligt på världen de bor i. Men det är inte alltid så lätt att för Aeropodderna att göra allt rätt för miljön så de behöver eran hjälp.

 Invånarna i Aero lever i ett matriarkat, det betyder att flickor och kvinnor oftast bestämmer och de föredrar alltid att kommunicera med kvinnor och flickor om de får välja, även om de är vänliga mot alla levande varelser. Glöm inte hur man hälsar på Aeropodder: Genom att nudda varandras vänsterfötter samtidigt som man tittar varandra i ögonen. Hälsar en man och en kvinna måste mannen efter att tittat kvinnan i ögonen böja sitt huvud i respekt för kvinnans högre sociala ställning.

Ni ska besöka fyra olika stationer. 

Ni har ungefär 30 minuter på att göra varje station, gå vidare till nästa när ni är klara. Ledarna kommer berätta på vilken station ni ska börja. Stationerna behöver inte göras i den ordning de beskrivs här. 

Fyra hållbarhetsutmaningar hos Aeropodderna

1. Hjälp Aeropodderna transportera vatten! 

Aeropodderna bor uppe i trädet och behöver hjälp att få vatten upp hissat till dem, och patrullen måste nu hjälpa Aeropodderna då de inte kan klättra ner på marken. Men tyvärr finns det bara vatten i den blå hinken som sitter fast, så ni måste hjälpa att transportera vattnet över till den andra röda hinken innan den hissas upp. Till er hjälp har ni flera olika typer av saker som också tyvärr sitter fast och kan inte röra sig så långt. Oj, vilket komplicerat sätt att flytta vatten!

Instruktioner:

 1. Ställ ut er på de olika sakerna längs snöret mellan den blå och röda hinken.
 2. Transportera vattnet mellan er från den blåa hinken till den röda hinken.
 3. När ni har fyllt den röda hinken till strecket, så får ni hjälpas åt att hissa upp hinken.
 4. Efter ni har hjälpt Aeropodderna få sitt vatten diskutera i patrullen:

a. Hur mycket vatten spillde vi på vägen?

b. Hur får vi vatten i våra kranar hemma?

c. Kan vi ge några tips till Aeropodderna för ett sätt som slösar mindre vatten? Rita och skriv ner och lämna i fågelholken.  

 

2. Stärk era vänskapsband med Aeroppoderna! 

Aeropodderna tycker det är väldigt roligt med så många scouter som kommer och besöker deras värld, så de vill att alla Upptäckarna lämnar med en symbol från dem. Och det finns inget Aeropodderna gillar så mycket som rep - så nu ska ni få tillverka ett vänskapsarmband från Aeropodderna som tack för att ni hälsar på!

Instruktioner:

 1. Patrulledaren hämtar ut material för hela patrullen.
 2. Varje person får material för att göra ett makraméarmband (eller annat valfritt sätt). Instruktioner och förslag på hur man gör finns att tillgå.

 

3. Dags att sopsortera! 

Aeropodderna bor uppe i träden och slänger bara ner sitt skräp utifrån träden så det har hamnat överallt! Ni måste hjälpa oss att samla in det och sortera det rätt. Men när man går på denna mark, kan man inte gå ensam – vi måste gå på ett speciellt sätt annars kommer Aeropodderna inte se er och lära sig hur man sorterar sitt skräp.

Instruktioner:

 1. Gör er redo i patrullen genom att diskutera kort vad ni kan om hur skräp sorteras (5 min).
 2. Reglerna för sopinsamlingen är följande:
 • Ni ska sortera det skräp som finns inom det markerade området.
 • Alla i patrullen måste para ihop sig två och två (en grupp om tre är okej om ojämnt antal), varje par måste binda ihop en fot var (den enas vänster och den andras höger). Alternativ: Hålla armkrok/handen
 • När vi säger kör ska ni plocka upp ett skräp i taget och sortera det, för varje rätt sorterat skräp får ni 1 poäng och för varje fel får ni en minuspoäng.
 1. Ledaren kommer starta och stoppa tiden.

Ledaren hjälper patrullen att gå igenom de sorteringar som är gjorda och räknar poängen.

 

4. Förändrade förutsättningar 

Aeropodderna bor i träden men maten finns tyvärr på marken, de behöver eran hjälp att fiska upp dem och ge dem tips på vad de kan klaga med den maten ni hittar. Tyvärr så växer och lever det Aeropodderna äter i en sumpmark som man inte kan gå på, så ni i patrullen måste samarbeta åt för att fånga upp de olika sakerna.

 

Instruktioner:

 1. Börja med att gå till en av fiskecirklarna.
 2. För att fiska upp de olika ingredienserna behöver patrullen hjälpas åt. Sprid ut patrullen på de olika snörena och hjälps åt att fånga upp ingredienserna. Man får inte ta ett steg innan för cirkeln.
 3. När ni har samlat 5-8 olika ingredienserna, samla patrullen och börja fundera på vad för gott recept detta kan bli.
 4. Hämta ut ett papper för att skriva ner ert recept. När det är klart, lämna det till Aeropodderna i deras fågelholk.
 5. Diskutera i patrullen:

a. Odlar ni något hemma?

b. Hur kan vi äta mer närodlat och miljövänligt

 

I denna aktivitet hjälper upptäckarscouterna Aeropodderna med en rad hållbarhetsutmaningar. De utvecklar sin kunskap om hållbar utveckling, de får samarbeta med en rad konkreta uppgifter i patrullen samtidigt som de reflekterar över den skillnad de kan göra som individer i ett samhälle. 

Station 1: 

 • Fågelholk 
 • 2 st Kåsor 
 • Surrgarn & ev. block 
 • Olika saker att transportera vatten i t.ex. slang, halvfotboll, soppslev, plastpåse, kåsa etc. etc. 
 • Blå hink 
 • Röd hink 
 • Rep 
 • Penna 
 • Papper 

Station 2: 

 • Makrametråd, ca. 250 cm/person 
 • Saxar 
 • Nålar 

Station 3: 

 • Skräp (flera olika sorter, gärna lite större skräp så det syns) 
 • Sopkärl, antingen faktiska sopkärl eller sopkärl man själv bygger ihop med t.ex. slanor. 

Station 4: 

 • Surrgarn 
 • Krok 
  Träbitar 
 • Trälim 
 • Rep för att bilda cirklarna 
 • Penna 
 • Papper 
 • Fågelholk