Globala målen: Matlagning med rester (mål 12)

Vi människor har inte nyttjat planetens resurser på ett ansvarsfullt sätt och konsumerar nu långt bortom vad vår planet klarar av. Visste du exempelvis att 1/3 av den mat som produceras slängs? Att uppnå hållbar utveckling kräver att vi minskar vårt ekologiska fotavtryck genom att ändra hur vi producerar och konsumerar varor och resurser. I den här aktiviteten får scouterna laga mat på olika sätt för att minska matsvinnet. 

Globala målen: Matlagning med rester (mål 12)

Matsvinnet behöver minskas för att skapa en mer hållbar värld. Scouterna får laga mat på rester eller på skadad frukt för att visa att mat kan tas till vara och matsvinnet därmed minskas.  

Material
Äppelkaka: Receptet är hämtat från: https://mittkok.expressen.se/recept/fin-appelkaka/ 
- Skada eller ”ful” frukt 
- Ingredienser till äppelkaka (smör, socker, ägg, vetemjöl, bakpulver, mjölk, socker, kanel, vaniljsocker och pärlsocker). OBS! Ingredienserna går såklart att ända efter preferenser. Finns allergier så sök i en kokbok eller på internet efter t.ex. “glutenfri äppelkaka”.  

För 8 bitar behöver ni: 

150 g smör 
2 dl socker 
3 ägg 
3 dl vetemjöl 
1 tsk bakpulver 
1/2 dl mjölk 
3 äpplen 
2 msk socker 
2 tsk kanel 
1 tsk vaniljsocker 
pärlsocker 

Gör såhär: 

  1. Sätt ugnen på 175 grader. 

  1. Rör smör och socker smidigt med elvisp. Vispa i äggen ett i taget. Blanda mjöl och bakpulver och rör i tillsammans med mjölken. 

  1. Bred ut smeten i en smord form, 24 cm i diameter. 

  1. Skala, kärna ur och klyfta äpplena. Blanda med socker, kanel och vaniljsocker och lägg ovanpå smeten. Lägg sockrade äppelklyftor i fint mönster på kaksmeten innan den gräddas. Strö på pärlsocker och grädda i 40 minuter. 

  1. Servera den gärna lite ljummen. 

Fruktsallad
- Olika sorters frukt, gärna som är i säsong eller från Sverige.  

För fruktsallad tar ni den frukt som ni har, hackar i bitar och blandar ihop.  
 
Restmåltid
- Matrester som ni har, exempelvis några potatisar, grönsaker som är över från tacosen mm 

Väljer ni att laga mat på rester så tar ni de rester som finns och kombinerar en måltid, låt fantasin flöda och testa er fram.  
 

Syfte: att öka kunskapen om de globala målen samtidigt som scouterna får testa hur de kan bidra i vardagen.