Globala målen: Matlagning på rester (Mål 12)

Matsvinnet behöver minskas för att skapa en mer hållbar värld. Scouterna får laga mat på rester eller på skadad frukt för att visa att mat kan tas till vara och matsvinnet därmed minskas.
Globala målen: Matlagning på rester (Mål 12)

Baka en äppelkaka på skadad eller ful frukt. Gå igenom gruppen som ska äta och försök hitta ett recept där alla kan äta samma. Finns allergier så sök i en kokbok eller på internet efter t.ex. “glutenfri äppelkaka”.

Om det finns ett äppelträd är det roligt att plocka äpplena tillsammans. 

Gör såhär:
1.    Sätt ugnen på 175 grader.
2.    Rör smör och socker smidigt med elvisp. Vispa i äggen ett i taget. Blanda mjöl och bakpulver och rör i tillsammans med mjölken.
3.    Bred ut smeten i en smord form, 24 cm i diameter.
4.    Skala, kärna ur och klyfta äpplena. Blanda med socker, kanel och vaniljsocker och lägg ovanpå smeten. Lägg sockrade äppelklyftor i fint mönster på kaksmeten innan den gräddas. Strö på pärlsocker och grädda i 40 minuter.
5.    Servera den gärna lite ljummen.

Källa: https://mittkok.expressen.se/recept/fin-appelkaka/

Att ta hand om något som annars skulle ha gått förlorat. Att reflektera över ett hållbart ätande. 

För 8 bitar behöver ni:

150 g smör
2 dl socker
3 ägg
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1/2 dl mjölk
3 äpplen
2 msk socker
2 tsk kanel
1 tsk vaniljsocker
pärlsocker

Gruppstorlek: 1-8 pers, 8-15 pers, 16 eller fler
Åldersgrupp: 8-10 år Spårarscout
Tidsåtgång: 1-2 timmar
Målspår: Aktiv i samhället
Typ: Matlagning