Globala målen: Mensmötet (mål 3)

Att ha mens på läger kan vara lite knepigt men det går att lösa! Det här mötet handlar om att ni lär er om hur mens fungerar och hur ni kan agera. Ni kan dela upp gruppen i de som biologiskt får mens och de som inte får det.
Globala målen: Mensmötet (mål 3)

Dela upp gruppen

Beroende på hur er grupp ser ut kan ni välja att genomföra detta möte i helgrupp eller i mindre grupper. Använder ni mindre grupper kan ni utefter er grupp välja att dela upp gruppen i de som biologiskt får mens och de som inte får mens. Inför mötet: På websidan umo.se/kroppen/mens finns bra stödmaterial för er att använda under mötet. Inled mötet: (eller förbered under föregående möte), Låt scouterna få möjlighet att skriva ner frågor om mens på lappar som ni ledare kan läsa då det kan göra det lättare att våga fråga på så sätt.

Visa bildspel: Visa bildspel om vad som händer i kroppen när du har mens (umo.se/kroppen/mens/Om-mens)

Diskutera: Prata tillsammans om hur kroppen påverkas av att ha mens, hur mår vi fysiskt och psykiskt. Hur påverkas andra runtomkring som inte har/får mens? Hur kan andra hjälpa/stötta? 

Gå igenom hur vi kan göra när vi får mens på scoutaktiviteter som hajk och läger. Följande punkter är tips på bra saker att gå igenom:

  • Mensskydd – hur ser de ut och hur funkar de
  • Våga berätta för ledare – hur ska ni göra
  • Veta var mensskydd finns på kåren - tillsammans med/i sjukvårdsväskan lämpligen
  • Ska ni ha kodord för att kunna berätta/fråga efter mensskydd
  • Hygien – extra viktigt att tänka på när ni är iväg.
  • Vad kan lindra - värktabletter, värmekudde, rörelse, ligga/sitta i olika ställningar

Efter diskussionen:

Låt scouterna utforska mensskydden genom att öppna dem och se hur de ser ut. Ni kan också testa att hälla lite vätska på bindor/sätta tampong i vatten för att visa effekten av hur materialet absorberar.

Utveckla diskussionen 

  • Lyft också aspekten att det finns olika sorters mensskydd; engångs och tygbindor som återanvänds
  • hur påverkar detta miljön?
  • Hur ser det ut i andra delar av världen? Hur är synen på mens och vilka mensskydd använder de i exempelvis globala syd-länder? Låt scouterna leta information om detta själva eller ha med er fakta som ni kan presentera och jämföra tillsammans.

Tänk på:

Detta möte bygger främst på att ni diskuterar tillsammans på mötet. En del scouter kan tycka att det är ett jobbigt och/eller pinsamt möte så försök avdramatisera så mycket som möjligt och låt dem delta i diskussionerna efter sin egen vilja. På websidan umo.se/kroppen/mens hittar ni som ledare många texter som kan hjälpa er med faktakunskap. Ni kan också bjuda in någon sjukvårdspersonal eller liknande som är kunnig i ämnet att komma och hålla i mötet.

För den som får mens: Att lära sig ta hand om sin kropp.

För den som inte får mens: Att få kunskap om det som påverkar andra. 

Necessär eller förbandslåda med olika mensskydd (bindor, tampong och eventuellt menskopp) samt smärtstillande - visa upp hur det ser ut med detta på er kår. Har ni inget system för detta är det lämpligt att ni skaffar ett inför mötet som alla kårens ledare känner till.